Радио Класик ФМ, което 20 години упорства с мисията да

...
Радио Класик ФМ, което 20 години упорства с мисията да
Коментари Харесай

Ричард Клайдерман: Поздрав на живо за 20-годишнината на Класик ФМ

Радио Класик ФМ, което 20 години упорства с задачата да възпитава елегантен музикален усет и да радва тези, които имат построен подобен, чества своята 20-годишнина тази седмица на 19 декември и споделя празника си със серия от разнообразни концерти.

Един от тях бе този на световноизвестния виртуоз на пианото Ричард Клайдерман в акомпанимент на желаните от него музиканти от Оркестъра на Класик ФМ.

Уникалната стратегия, определена от френския пианист, бе в две елементи, като публиката чу “New Blue Rondo ” по известния шлагер на Дейв Брубек, “You Raise Me Up ” на дуото Сикрит Гардън, фрагменти от балетите “Ромео и Жулиета ” на Сергей Прокофиев и “Спартак ” на Арам Хачатурян, от мюзикълите “Клетниците ” и “Уестсайдска история ”, от филмите “Списъкът на Шиндлер ” и “Титаник ”, както и шлагери на АББА и Стиви Уондър. И още – истинските мелодии на Пол дьо Сеневил, чиято пиеса “Балада за Аделин ” се трансформира в класика точно в осъществяване на Клайдерман.На 15 декември вечерта зала 1 на НДК, претъпкана от хора, жужаща в радостно очакване, посрещна суперзвездата, която съгласно немски публицист е “направила за популяризирането на пианото по света повече от всеки различен от Бетовен насам ”.

Клайдерман, признат на 12 години в Парижката консерватория, с награди още на 16-годишна възраст и предричано бъдеще с кариера на типичен пианист, прави внезапен завой и основава с другари рок тайфа. Тези особености на музикалното му обучение са причина да сътвори един нов сантиментален жанр в известната музика с репертоар от истински мелодии с типичен привкус. Негова запазена марка става съчетаването на типичен и поп стандарти. Реализира големи продажби на записи – 90 млн. броя по последни данни, като има 267 златни и 70 платинени плочи.

Въпреки това Клайдерман не е студиен артист; на сцената той е атрактивен, обаятелен и има мощно наличие освен като осъществяване, а и като сексапил, флиртува с публиката и я прелъстява... разсънва желанието на присъстващите да вземат спомен – подпис върху партитурата или диска...

Телефонно позвъняване през 1976 година от Оливие Тусон бележи повратната точка в живота на Клайдерман, наименуван по-късно от Нанси Рейгън “Принц на романтиката ”. Продуцентът Тусон кани музиканта, носещ към момента рожденото си име Филип Паже, на прослушване дружно с още 20 души за записа на нежна балада, отдадена на новородената дъщеричка на композитора Пол дьо Сеневил – Аделин. Филип Паже печели... трансформира името си на Ричард Клайдерман – семейството е на прабаба му. Стартът на забележителната му кариера е даден.

Всеки, посетил концерта на 15 декември, ще удостовери, че да слушаш осъществяване на известния френски пианист е изискано наслаждение, празник за сетивата, фина конфигурация за наближаващите светли празници...

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР