Радикио или още наричана радиче, представлява коренова зеленчукова култура. Растението

...
Радикио или още наричана радиче, представлява коренова зеленчукова култура. Растението
Коментари Харесай

Радика - ползи и кулинарно приложение

Радикио или още наричана радиче, съставлява коренова зеленчукова просвета. Растението се среща в природата като билка, която може да се отглежда още като годишно растение в градини, полета и зеленчукови градини.

Радикио е зарзават от семейство Астрови (Asteraceae), който се употребява в кулинарията за своя хрупкав усет и лют мирис. Тази зеленчукова просвета предлага редица изгоди за здравето.

Ето някои здравословни изгоди на Радикио, както и нейното кулинарно приложение.

Ползи за здравето на Радикио

 Радика - изгоди и кулинарно приложение

Витамини и минерали в Радикио

Радикио е извънредно потребна за здравето, защото съдържа значими витамини и минерали като витамин C, фолиева киселина, калий и магнезий.

Нискокалоричен хранителен артикул

Радичетата съдържат малко калории, което ги прави подобаващи за хора, които наблюдават тежестта си и се стремят към понижаване на калориите в хранителния си режим.

Богатство на фибри в Радикио

Тези билки са богати на фибри, което подкрепя здравословното действие на черния дроб. Освен това сполучливо оказва помощ за контролиране на храносмилането и насища.

Антиоксидантни свойства на радиакта

В състава на Радикио влизат още потребни субстанции като витамин C и други антиоксиданти. Те се съдържат в билката, като могат да оказват помощ в битката със свободните радикали и да подкрепят здравето на кожата и имунната система.

Кулинарни приложения на Радикио

 Мариновано Радикио

Салати с Радикио

Растението има необятно приложение в приготвянето на салати. Тя се употребява най-вече поради своя хрупкав усет и мирис. Радикио може да се употребява сами или в композиция с други зеленчуци и листни зеленчуци.

Гарниране с Радикио

Радичетата могат да бъдат употребявани за декорация на разнообразни ястия, като сандвичи, яйца и супи. Вишнево-белите листа имат хубав външен тип, както и са ядливи, заради което са съвършеното средство за гарниране на ястията.

Мариновано Радикио

Мариновани са известна закуска в някои кухни. При тази рецепта билките се мариноват във водка дружно с добавени подправки като сол и черен пипер.

Радикио като фалшификация

Могат да бъдат нарязани на тънки филийки и да се прибавят като фалшификация към разнообразни ястия като супи, салати и паста. Основното свойство на Радикио като фалшификация е да придава лют мирис на ястията и да усилва наситеността на усета им.

Гарнитура към кисело мляко и сирене

Листата Радикио могат да се сервират с кисело мляко или сирене като част от закуска или междинно ядене. Билките имат лют мирис и хрупкав усет, допълващ се със соления усет на сиренето.

Вижте още:

- Какво можете да приготвите от цикория;

- Зеленчуци с пречистващо и слабително действие

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР