Радев: Въпреки натиска на нацистка Германия върху българските институции отхвърлихме

...
Радев: Въпреки натиска на нацистка Германия върху българските институции отхвърлихме
Коментари Харесай

Радев: Въпреки натиска на нацистка Германия върху българските институции отхвърлихме антисемитизма


Радев: Въпреки натиска на нацистка Германия върху българските институции отхвърлихме антисемитизма. Отбелязваме 80 година от спасяването на българските евреи.

Днес означаваме 80 години от спасяването на българските евреи през Втората международна война. Събитията са под патронажа на президента.

Президентът Румен Радев откри документална галерия в Националната библиотека. През целия ден в синагогите, християнските и мюсюлманските храмове ще бъдат отслужени молебствия за мир и благополучие на България.

Междувременно в София се организира Поход на толерантността.

Президентът Румен Радев сподели, че българската страна и българските депутати, представителите на интелигенцията и българската черква са направили извънреден героизъм и са избавили своите евреи.

„ Нито един евреин не е изпратен в лагерите на гибелта. Българските институции, нашият народ отхвърлят антисемитизма. Изолирана и застрашена от окупация България бе принудена да се включи към тристранния пакт. Българите не изневериха на толерантността и съпречистността към страдащите. Хитлер не пречупи решенията на цар Борис да не допусне депортацията на нито един български гражданин “, сподели държавният ни глава.

Той добави, че спасяването на българските евреи продължава и през днешния ден да е образец за силата на публичната и политическа сила, отдадена на една обективна идея.

„ Няма да забравим и приноса на българските евреи в антифашистката опозиция “, акцентира президентът.

Румен Радев добави, че 80 години след събитията невижданият акт на спасяването на българските евреи остава „ нашата здрава морална основа в битката с омразата, ксенофобията и актуалните прояви на антисемитизъм “.

Междувременно пред църквата „ Света София “ стартира шествие, инициирано от организацията на евреите в България „ Шалом “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР