Радев извади неочакван коз срещу Христо ИвановПромяната и ДБ остават

...
Радев извади неочакван коз срещу Христо ИвановПромяната и ДБ остават
Коментари Харесай

Картите се разбъркаха, нещастие споходи партиите

Радев извади непредвиден коз против Христо Иванов Промяната и Демократична България остават валат. Кой ще вземе последната ръка?
 

" Всички щастливи фамилии си наподобяват, всяко нещастно семейство е нещастно по собствен си метод. В къщата на Облонски всичко се обърка ". Така стартира един от най-трагичните романи на човечеството " Ана Каренина " на Лев Толстой.
-->
В наше село - еднакъв случай, както гласи пък един непристоен анекдот.

Още от предходната седмица всичко в родната политика дефинитивно се обърка, а всяка от партиите заживя с нейния си дерт. Но кретащите отгоре-отгоре процеси към основаването на постоянно държавно управление, въпреки да са към момента надалеч от първия мандат, дадоха ясни отговори на въпроси, от които даже врачките изпадат в неразбиране.

След консултациите на Демократична България с президента Радев стана кристално ясно, че неуморно предъвквания трети мандат, за който Демократична България не един път се самопредлагаха, може да отиде при всички други, само че не и при обединението отпред с Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Последното, което може да се каже за тази среща, е клишето, че тя " мина в дух на конструктивизъм и съгласие ". Точно противоположното - тя бе нажежена от остри нападки сред двете страни, в чиито център бяха позициите за войната и оръжието за Украйна и Facebook изявите на сътрудника на Иванов - Ивайло Мирчев, почетен с вниманието на президента да бъде представен най-малко два пъти.

Радев затапи намеците на Иванов за проруската ориентировка на президента с обвиняването, че 8 месеца тяхното държавно управление не е направило нищо да даването на оръжия за Украйна, завършвайки с ироничния въпрос дали следователно те не са " путинофили и русофили под прикритие ".

А във връзка на нападките на гостите си, че не е свикал КСНС поради даването на оръжие  Радев не пропусна да означи, че
дилетанти не могат да се занимават с националната сигурност
В тази словесна канонада Христо Иванов се почувства толкоз конфузно наритан, че се отхвърли от опорните си точки и се опита да насочи диалога към съставянето на държавно управление. Въпреки че към този момент е изцяло наясно, че който и както да сформира кабинет, Демократична България е отвън сметките.

За да вземе реванш, още в първия пленарен ден на Народното събрание той реши да напомни правилото " удрям самара да се сеща магарето ". Сюжетът си имаше предистория от края на предходната седмица, когато стана ясно, че измененията в Изборния кодекс с връщането на хартиената бюлетина ще бъдат признати дефинитивно от Народното събрание. Непреклонната позиция на непоклатимото болшинство накара, изкара от равновесие Политическа партия. Тя изиска отдръпването на тези промени, основаването на нарочна парламентарна комисия. И за демонстрират  и с цел да показват и те непреклонност,напускаха пленарната зала " до момента в който измененията стартират да се преглеждат в нея ". Малко на правилото, огласен от великия комедиант Граучо Маркс: " Това са моите правила. Ако не ви харесват, имам и други ". И за следващ път демонстрираха цялостната си правна неначетеност, защото признат на две четения в комисии и на едно в пленарна зала законопроект не може да се отдръпва, тъй като към този момент е гласуван.

Сагата към Изборния кодекс затъна още повече в политическото тресавище на обичайна конференция на Борисов и ГЕРБ през уикенда. Тогава водачът им сякаш още веднъж влезе в обстановката " изуй гащи " с заявката, че отварят още веднъж Изборния кодекс и че е подготвен на комисия, само че едноседмична.

Но по-късно доста дребничко морковче на часа тоягата - абсурдът с " Джемкорп ". Дори се оказа, че май има с какво да бъде претоплен - хвърчащите и непотвърдени мейли не са прекратили действието на меморандума.

Поредното разобличаване за гордостта на Кирил Петков и Асен Василев, накара двамата харвардци  да хукнаха да се изясняват по малките екрани. Направиха го с толкоз обезпокоен тип и неубедителни тези, че още повече ускориха съмненията.

Скандалите към едномилиардната договорка изкара на ярко даже шефът на " Джемкорп " Атанас Бостанджиев, който взе първия аероплан от Лондон, с цел да се появи в студиото на БТВ.

Той обаче също не съумя да разбули мистерията с меморандума, а още повече я омъгли с изказванието, че в действителност цялата дандания била за вложения в столичната " Топлофикация ". Явно усетили, че
примката към врата и на Политическа партия, и на Демократична България
се стяга, двамата осиротели сътрудници от четворната коалиция във властта взеха решение да играят ва банк. И в сряда изведнъж се строиха един до друг на неочаквана конференция.

Още преди да са завършили консултациите с президента и да връчен първия мандат, те оповестиха, че са подготвени да създадат държавно управление на малцинството. Никой от тях обаче не можа да отговори на въпроса " Кой ще ви го гласоподава това държавно управление? "

Очевидно и те нямат отговор на въпроса, само че не пропуснаха да показват ултиматум от 9 фундаментални точки, които би трябвало да бъдат признати от Народното събрание до Коледа. В тях тримата на мушка са познатите им омразни герои. Исканите конституционни промени целят удар по основния прокурор. Орязани пълномощия за службите целят да вържат ръцете на президента. А Борисов и ГЕРБ се снабдиха с следващата подготовка - импотентни.

Както се споделя измежду народа, даже и таралежите схванаха за какво умнокрасивите бързат като пуле пред майка си. Търсят си оправдание за това, че " смяната " изпадна в цялостна изолираност, а Политическа партия към този момент не са в положение да намерят последователи освен в Народното събрание, а надалеч отвън него. Мижавият протест против връщането на хартиената бюлетина в предишния петък вечерта сподели, че улицата от дълго време е загърбила харвардците.

Парламентарната присъда на Политическа партия за хартиената бюлетина пристигна в четвъртък, когато Изборният кодекс влезе като изключителна точка в пленарното съвещание и то по искане на 5 от 7-те политически обединения. А усмивката на Кирил Петков внезапно се трансформира в увиснала уста.

Така, откакто от предишния до този петък
всичко в родната политика се обърка
множеството парламентарни политически обединения изпаднаха в обстановката на нещастни - всяка по собствен си метод.

По скалата на градацията Политическа партия и Демократична България държат шампионата. Първо, тъй като връщането на хартиената бюлетина изправя и двете обединения пред екзистенциални проблеми на идващите избори.

Второ, тъй като Политическа партия към този момент няма от кого да търси поддръжка, с изключение на от Демократична България. Тя обаче не стига за нищо. Даже дружно да изоставен пленарната зала, останалите не престават безметежно да заседават.

Трето, в случай че се стигне до мандат на Политическа партия, е явно, че той няма по какъв начин да бъде осъществен. А пък до Демократична България към този момент е явно, че няма по какъв начин да стигне и да ги трансформира в център на вселената и политическите совалки. Мъка!

Следващите по злощастие са лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова заедно с партията и депутатите й. Бившите й сътрудници от властта се отхвърлиха от нея. Новото ляво обединяване набира скорост. А най-голямото злощастие й ще бъде, в случай че я застигне третият мандат.

Щастливата звезда по този начин и не изгрява за ГЕРБ-СДС. Пируетите от последните близо два месеца, с които правеха за скалъпване на държавно управление с техен мандат, към този момент не са толкоз изящни. Колкото и да го бави Радев, времето непреклонно тече. И в случай че Борисов не втвърди метода си, за което очевидно има поддръжка в Народното събрание (в случая улицата не свири мача), третият му неуспех да направи кабинет, щеш не щеш ще му напише черна точка пред гласоподавателите, 60% от които съгласно " Галъп " желаят държавно управление на живот и гибел. И там - тъга!

Ако от " Възраждане " и " Български напредък " въобще са нещастни за нещо, това е, че са налетели на такива сътрудници в 48-я парламент, които като нищо, ей-така, напук ще ги пратят на избори още при започване на 2023 година А те въпреки всичко не са се борили да стават депутати за няма и 6 месеца, вместо за 4 години. Мъка ами, по какъв начин!

Но нещастието не подминава и Движение за права и свободи. Те от първия ден знаят какво би трябвало да се направи. Знаят и по какъв начин. Но са сложени в обстановката на педантична възпитателка в градина, цялостна с " сложни деца " и деца със специфични потребности. Ако това не е тъга, здраве му кажи. И при всички случаи е въпрос на самообладание. Но докога?
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР