Радарите на китайския марсоход Чжужун“ откриха 16 неправилни геоложки клина,

...
Радарите на китайския марсоход Чжужун“ откриха 16 неправилни геоложки клина,
Коментари Харесай

Китайският марсоход откри 16 геоложки клина под повърхността на Червената планета

Радарите на китайския марсоход „ Чжужун “ откриха 16 неправилни геоложки клина, заровени под обширна низина в северното полукълбо на Марс, заяви Синхуа.

Съвместният екип, управителен от откриватели от Института по геология и геофизика към Китайската академия на науките, разпознава по данните от радарите клинове с форма на неправилни многоъгълници на дълбочина 35 метра. Това стана в границите на пътешестване на марсохода от към 1,2 км, резултатите от което бяха публикувани  в списание „ Нейчър Астрономи “.

Откритието допуска необятно разпространяване на такива клиновидни формирания под равнината Утопия, най-големия изсъхнал басейн на Марс, считат учените.

Изследователите предложиха, че многоъгълните клинове евентуално са се образували от циклите на заледяване и топене на Марс.

За геоложки полигони с диаметър от сантиметри до десетки метри вероятните механизми на формиране включват стесняване на изсъхнали влажни седименти, стесняване на охлаждаща се лава, термично стесняване, или разломи, създаващи фуги в скалите.

Наличието на сходни геоложки клинове на към 35 метра дълбочина приказва за водна интензивност или термични катаклизми в марсианското минало. Проучването потвърждава, че са настъпили фрапантни климатични промени на античния Марс.

Китайската задача „ Тянвън - 1 “, състояща се от орбитален уред, спускаем уред и марсоход, беше изстреляна на 23 юли 2020 година

Спускаемият уред, носещ марсохода с предстоящ живот от най-малко 90 марсиански дни или към три месеца на Земята, се приземи в южната част на равнината Утопия на 15 май 2021 година, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР