Радан Кънев е роден през 1975 г. в София. Завършил

...
Радан Кънев е роден през 1975 г. в София. Завършил
Коментари Харесай

Радан Кънев: "Демократична България" ще бъде големият победител на евроизборите

Радан Кънев е роден през 1975 година в София. Завършил е столичната френска гимназия и право в Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". От 2005 година е съучастник в адвокатска адвокатска фирма.

Един от учредителите на партия Демократи за мощна България, а от 2007 година e и неин член. На 23 юни 2013 година е определен от Националното заседание на ДСБ за ръководител до 2017 година, когато ръководител на партията става Атанас Атанасов. Депутат от " Реформаторския блок " в предходния парламент. Водач на листата на " Демократична България " за европейските избори.

- Г-н Кънев, Изглеждаше, че сте се отказали, че стоите настрана от политиката и сте се отдали на писането. Какво Ви върна?

- Понякога се постанова. В интерес на истината не бях по този начин покрай дейните политически процеси в последните месеци. Тази нова обстановка ме хваща със затрупано с документи бюро и е сложна задача да си вкарам адвокатския график в акцията. Ситуацията, която се сътвори при гласуването на пакет " Мобилност " и обществената офанзива, която се разпростра против Светослав Малинов за нещо, за което той не е отговорен, само че беше възприето мощно отрицателно от обществото, докара до тази внезапна смяна в подреждането на листата на " Демократична България ". Като заместник-председател на ДСБ и доста деен покровител на тази коалиция нямаше по какъв начин да откажа.

- Заявихте, че ползата Ви е към вътрешната политика и не гоните " тлъста европейска заплата ". Означава ли това, че в случай че спечелите депутатско място в европарламента, ще се откажете от него?

- Не. Не мога да направя такова нещо. Смятам, че би било извънредно неточен политически жест. Първо желая да подчертая, че листата на " Демократична България " ще е извънредно отворена. Преференциите в тази листа, ще бъдат насърчени, а не неразрешени, както на други места, тъй че ще влязат хората с най-голяма поддръжка. Аз ще се боря за такава поддръжка. Казвам го категорично. Ще бъда част от това почтено и приятелско съревнование. Ако получа доверието на задоволителен брой гласоподаватели, в което не се колебая въобще, и нашата коалиция получи такова доверие, с цел да бъдем показани в европейски парламент, не мога да излъжа тези, които са дали своят вот. Това не трансформира обстоятелството, че моите политически проекти в никакъв случай не са били краткосрочни и че считам вътрешната политика в България за изключително значима.

- Каква е крайната ви цел? Премиер?

- За извънпарламентарна групировка, която на последните избори не е получила изключително огромна поддръжка, е несериозно да си слага такива цели. Но при всяко състояние задачата е основаване на една толкоз сериозна, толкоз устойчива опция пред дясното, която да може да посрещне провокациите пред края на ръководството на Бойко Борисов. Този край може би е много близо, може би не толкоз, колкото се надяваме, само че сигурно не би трябвало да се допусне лява вълна, популистка вълна, антиевропейска вълна, всичко това, което Българска социалистическа партия под управлението на Нинова въплъщава, с цел да вземе властта. Пред последната година Нинова сътвори антиевропейски, да не кажа на моменти сталинистки образ, на политическата групировка, която оглавява.

 Снимка от представянето на водачите на листата на
© Велко Ангелов

Снимка от представянето на водачите на листата на " Демократична България ". Стефан Тафров, Албена Симеонова, Светослав Малинов и Радан Кънев.

- " Демократична България " към момента не е де юре коалиция. Какви са връзките в нея и Вашите с водача на " Да, България " Христо Иванов?

- Отношенията са непознато положителни в дългата ми процедура. Занимавам се интензивно с политика от лятото на 2007 година Първите ми значими политически задания, предоставени, парадоксално, от тогавашния столичен водач на ДСБ Атанасов - сегашен ръководител на партията, бяха свързани с съдружните договаряния за локалните избори 2007 година Това върша на практика 12 години, в които 2/3 от времето ми е било обвързвано с обединяването на това център-дясно пространство с тежки съдружни взаимоотношения. Отговарял съм през годините за десетки, блазня се да кажа стотици, локални обединения. Които пък са имали най-различни партньорства отвън нормалното обичайно дясно. Толкова изчистени връзки, каквито има сега и толкоз малко спорове не съм виждал. Доколкото не бях най-активната част в основаването на " Демократична България " и месеците по-късно, мога да кажа, че в известна степен това е и приятна изненада.

- Каква ще е акцията Ви?

- Със сигурност доста положителна. Много умерена. Много отвън мазните одрински битки, които следим сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Насочена към действителните пълномощия на Европейския парламент и евродепутатите. Същевременно като първостепенна задача - към създаване на тази мощна и единна опция на ръководството на ГЕРБ, толкоз нужна на вота на гласоподавателите в центъра и дясното.

- Към ГЕРБ ще сте положителни?

- Няма да бъда нападателен и нашата акция няма да бъде нападателна. Ние толкоз ясно сме споделили какво мислим за ръководството на ГЕРБ. Толкова искрено, изчистено, непоколебимо сме го подлагали на критика и продължаваме, че няма какво да потвърждаваме. Агресията е за тези, които имат да потвърждават своята опозиционност. Например - Българска социалистическа партия, депутатите й по всички значими въпроси са дали своят вот дружно с ГЕРБ, за това имат потребност от кресчендо сега, с цел да се покажат като съпротива. Ние нямаме такава потребност, нямаме такива комплекси. Важно е обаче да предложим опция, тъй като нашата оценка за ръководството на ГЕРБ е оценката на българските жители. Какво съставлява ГЕРБ? Те са новите комунисти в българската политика, доближиха равнища на политическа корупция, непознати даже по времето на тройната коалиция под патронажа на Ахмед Доган. Това го знаят всички българи. Но с цел да има ново ръководство, би трябвало някой различен да получи доверие. А доверие се получава със успокоение, със мощ, с убеденост, с ум в случай че щете.

- Кой е главният ви съперник? Казахте, че не са мазни битки, само че въпреки всичко е някаква битка. ГЕРБ или Българска социалистическа партия?

- И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия са доста значими съперници, тъй като електоратът, към който се стремим, жителите, които първо желаеме да убедим да гласоподават на тези избори /защото не се гласоподава доста на европейски избори/ и второ да гласоподават за нас, имат две благоприятни условия. Първата е да останат у дома. Втората е да повярват на ГЕРБ, че това е европейското дясно на България. Мисля, че тази заплаха с времето в действителност отминава. Третата - да гласоподават за Българска социалистическа партия, просто с цел да махнат ГЕРБ. И аз слушам това по улиците и желая да се обърна, посредством вашата медия, която е доста авторитетна в средите на дейните хора, които търсят динамичност в развиването на страната, които са проевропейски настроени, които ценят свободата и законността, и да кажа: Няма вид една антиевропейска политическа мощ с корупционната история на Българската комунистическа партия да бъде опция на ГЕРБ. Трябва дружно да изградим тази опция и тя не се споделя Българска социалистическа партия.

- Един въпрос, който до момента няма отговор: Към кое европейско семейство ще се причисли представителят на " Демократична България ", в случай че бъде определен?

- По отношение на мен, като лидер на листа, като представител на ДСБ не може да има подозрение. Аз съм заместник-председател на партия, в чиито правилник написа, че е член на ЕНП. На всичкото от горната страна това е влезнало в устава, до момента в който съм бил ръководител, по мое предложение. Аз ще бъда евродепутат от Европейската национална партия. С сътрудниците от " Да, България ", които не членуват все още в семейство, сме се разбрали да обсъдим след изборите. Вярвам, че те ще имат член на европейския парламент и прогнозата ми е, че аз и Стефан Тафров ше бъдем определени и ще обсъдим този въпрос тогава дружно. И дай Боже да имаме обща позиция, която да е за работа за смяна на център-дясното в Европа. За присъединяване в център-дясното, само че и за неговата смяна по отношение на модерните проблеми и разделения на европейския континент и европейските народи. Това, че настоящето управление на ЕНП мирише на плесен, мисля, че го знаем всичките.

- Имате ли някакви идеологически разлики, дружно ли ще вършиме акцията си със Стефан Тафров?

- Със сигурност ще вършим акцията дружно и не просто физически дружно, само че в името на общи цели. Нямаме никакви разлики във връзка с това, какво би трябвало да вършим в Европейския парламент. Няма да има друго гласоподаване, не тъй като сме се подписали на някакъв лист, а няма защо да има. Познавам Стефан доста от дълго време, познавам го като специалист по външна политика, посланик, уверен посланик и човек, за който свободата е над всичко. Никога не съм видял да имаме кардинални разлики, в това число и по досиетата, които сега влизат в Европейския парламент и ще се преглеждат в идващия мандат. Не чакам никакви разлики, имам общи цели с всичките си сътрудници в листата на " Демократична България " и не считам, че нашите идеологически разлики са такива, че да бъдат рискови. Напротив, считам че в това число, когато приказваме за " Зелените ", нашите идеологически разлики са такива, че да бъдем мощни. Защото, когато човек си постави идеологическите капаци и търси идеологическа непорочност и еднаквост, най-после стига до 3, до 2 %. И аз съм играл този мач. имам тия мемоари. Вижте Християндемократическия съюз в Германия. Да не би това да е идейно единна партия? Дори една партия с идейно по-ясна основа, каквато е АЛДЕ включва в себе си голяма палитра от искрено леви либерали, бих споделил леви радикали, до такива от вида на Марк Руте в Холандия, който е по-десен примерно от Бойко Борисов. Няма метод да си мощен, в случай че не търсиш метод по какъв начин да обединиш силата на мнозина в името на значими цели, запазвайки избрани разлики.
 Радан Кънев
© Георги Кожухаров

Радан Кънев

И какъв брой да са огромни тези разлики? На мен почтено казано ми писна да чувам, че нашите " Зелени " били леви радикали. Ами не са. Първо половината идват от Съюз на демократичните сили биографично. Второ тези младежи, които не са били в никакъв случай в Съюз на демократичните сили и не ги интересува какво се е случило в предишното, те са в частния бизнес, те са в IT бранша, те са в тези динамични браншове, в които човек няма никаква причина да бъде стопански ляв. Те са по-скоро социално-либерално настроени хора. А да не би " Демократи за мощна България ", несъмнено най-дясната част от " Демократична България " да не е партия с екологични обичаи? В нашата Платформа на модерната десница, писана от десетина души, измежду които имам достойнството да бъда, под директното управление на Иван Костов в последната му година, като ръководител на партията, един от най-големите дялове е обособен на запазване на околната среда и на екологичната политика. Не познавам десебар, който да не се вълнува от ориста на плажовете по Черноморието, който да не се вълнува от изсичането на горите, за съсипването на планините. Няма чак такива разлики, това са измислени неща. Мен ме е боязън, че в европейски подтекст ние живеем малко в свят на измислени проблеми.

Къде е третият пол? Изпадам в страст, тъй като доста ненавиждам, като виждам мошеници да се пробват да ме лъжат. Само, че има други неща. Има ли три почтени правосъдни инстанции за българските жители? Няма. А третата възраст в България какви приходи има? Има ли три пъти дневно качествена храна за всяко българско семейство? Хора, които сякаш са с леви убеждения и би трябвало единствено за това да мислят, са тръгнали на кръстоносен поход против несъществуващото и основават подправени страхове и ненавист.

- Да ви попитам за абсурда " Новите жилища на властта ". За какво е белег?

- Този скандал е пъклен многопластов. В него има доста неща. Особено индикативен е казусът с господин шефа на КПКОНПИ (Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество Бел. Авт.), тъй като в неговия случай се вижда по какъв начин се основават изцяло подправени административни структури с някаква цел, а не се прави обикновена имуществена инспекция на хората, които ще ги оглавят. Защото, в случай че някой беше направил базова имуществена инспекция и беше открил какъв брой противозаконни неща са осъществени единствено по една имотна договорка, този човек нямаше по какъв начин да бъде на позицията. Това демонстрира първо развалата, упадъка на институциите. Тук разтварям една скоба: По-голям знак на упадъка на институциите от избора на новия правосъден министър няма в България в последната една година. Има една друга позиция към абсурда с жилищата, която съгласно мен е най-важна. Това е първият случай, в който ясно лъсна, че бруталното, непоносимо презастрояване на столицата и огромните градове не е пазарен проблем. Не е артикул на пазара, а в противен случай на неприемливото корупционно вмешателство на властта на пазара на строителство и парцели. Така че хората, които стачкуват с цялостно право против съсипването на кварталите всеки ден и се усещат безпомощни в тази борба, би трябвало да схванат, че не се борят с капитализма и свободния пазар. Те се борят със същото, с което се борим и ние, те се борят с корупцията.

- Да речем, че 27 май е минал. Какво следва за " Демократична България "? Ще търсите ли още партии за обединяване? Ще се явите ли дружно на локалните избори? Какъв е хоризонтът на тази коалиция?

- На 27 май " Демократична България " от извънпарламентарна коалиция, с не толкоз светли вероятности, най-малко съгласно социологические изследвания до неотдавна, ще бъде огромният победител на българските европейски избори. Защото няма никакво подозрение, че в случай че ние вкараме двама души в Европейския парламент, това ще бъде същинска политическа победа. От доста години, тъкмо тези гласоподаватели, които обичат Европа, желаят Европа да е домът им, желаят той да се споделя Пазарджик, Павликени или София, тези хора имат потребност от победа. Имат потребност от добра вест. Добра вест в българската вътрешна политика не е имало доста от дълго време. И имам вяра, че когато ние спечелим тази победа и когато дадем тази добра вест, " Демократична България " ще наподобява по един напълно нов метод в очите на доста необятен кръг български жители. Тя ще бъде алтернативата, която да изкорени мафиотския модел на ГЕРБ от основите му в локалната власт, без да допусне алена карта на България след локалните избори. И това ще бъде по-голямата победа. И едвам тогава, в случай че приказваме в смела вероятност, едвам с към този момент здрави позиции в локалната власт, ние би трябвало да седнем да мислим, дали коалиционно-организационната формула е задоволителна или би трябвало нещо по-амбициозно. Но дано началниците да вземат тези решения. На 27 май Христо и Атанас ще бъдат огромни спечелили и тяхната дума ще се чува в българската политика по един напълно нов и чужд метод.

- Доста оптимистично.

- Аз не влизам в акция, с цел да бъда черноглед. И не влизам в борба, с цел да изгубвам. Не че не съм губил, само че това не трансформира тактиката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР