Радан Кънев, член на Европейския парламент от "Демократична България" и

...
Радан Кънев, член на Европейския парламент от "Демократична България" и
Коментари Харесай

Радан Кънев и Стефан Тафров разкритикуваха Борисов за съветите му към Макрон и Ердоган

Радан Кънев, член на Европейския парламент от "Демократична България " и Стефан Тафров, представител на "Демократична България " по въпросите на външните работи и европейската политика, направиха взаимно изказване, оповестено в техните профили в обществените мрежи по въпроса за държанието на премиера Бойко Борисов във връзка с спора на Европейския съюз с турския президент Реджеп Ердоган.

Ето какво написаха двамата:

“Премиерът Борисов отхвърли да поддържа недвусмислено Европейския съюз и в частност Франция в спора им с турския президент Ердоган. Ясна публична българска позиция по спора няма. Да, България би трябвало да има положителни връзки със прилежаща Турция, само че това не оправдава унизителното за страната ни държание на Борисов. То не отразява полезностите и убежденията на българския народ.

Тероризмът и тоталитарната идеология на “политическия ислям” са съществена опасност за сигурността на Европа и за сигурността, свободата и правата на всеки европейски жител. Правото на живот и персонална сигурност и свободата на словото са главните ни полезности - те не са обект на договаряния, сделки и търговски ползи. Заплахата против тях е опасност против европейския метод на живот. Затова и френският президент Еманюел Макрон, и други европейски водачи оповестиха война на тероризма и “политическия ислям” и мястото на България е паралелно с тях. Абсолютно неприемливо за водач на страна - член на НАТО и кандидат-член на Европейски Съюз, Ердоган застана нападателно на страната на тероризма и тоталитаризма.

Ние, като български и европейски жители и патриоти, не сме неутрални в този спор. Той не е “излишен проблем”, не е дребно несъгласие. Това е действителен ценностен конфликт, от който зависи бъдещето на Европейски Съюз. Подновяваме апела, отправян неведнъж от нас и нашите съидейници от "Демократична България " Борсов да прекрати експулсирането в Турция на турски жители, потърсили политическо леговище у нас като преследвани от режима на Ердоган, както и подмазваческото си държание във връзка с турския президент въобще. Днес е време да покажем, че правилата и полезностите на демократичната народна власт са безусловни, а толерантността и взаимното почитание са вероятни единствено при тяхното прецизно съблюдаване. България не е рабски, по байганьовски неутрална в този конфликт. България не е Бойко Борисов.”

Позицията на Радан Кънев и Стефан Тафров във връзка съвет, който даде Борисов на Макрон и Ердоган преди няколко дни поради оптегнатите връзки сред Франция и Турция.

"Големите водачи са огромни водачи, тъй като разискват огромни проблеми. Не си създавайте непотребни такива в сложното време, в което живеем. Търсете разговора, а не борбата. " Това написа във Facebook министър председателят Бойко Борисов, който се лекува в дома си от ковид. Борисов посъветва президента на Франция Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Ердоган по какъв начин да споделят между тях. Българският министър председател, който е тагнал в обявата си двамата държавници, им даде образец с връзките сред България и Турция.

"Франция и Emmanuel Macron са били и ще продължат да бъдат дирек на европейското семейство. Това заявих пред моя другар президента Макрон по време на Европейския съвет в Брюксел, това съм споделил и на президента Recep Tayyip Erdoğan. И пред двамата дадох за образец европейска България, която продължава да е образец в връзките със прилежаща Турция. Диалогът и уважението са пътят към непоклатимост и съгласие в комплицирани времена като днешните ", написа Борисов.

По-рано същия ден турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че Макрон се нуждае от лекуване на психологичното му здраве заради възгледите си за исляма и радикалните мюсюлмани. Турският държавен глава прикани сънародниците си да бойкотират френските артикули, обвинявайки Макрон, че води акция на ненавист против мюсюлманите - изявления, които може да изострят напрежението сред Анкара и Париж.

Гневът на Ердоган беше провокиран от речта на френския президент на церемонията в памет на френския преподавател, който бе погубен, тъй като е посочил карикатури на пророка Мохамед в клас. Макрон даде обещание Франция да продължи да пази полезностите си.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР