Работодателските организации възразиха в четвъртък срещу начините, по които правителството

...
Работодателските организации възразиха в четвъртък срещу начините, по които правителството
Коментари Харесай

Бизнесът възропта срещу пари наготово за държавната ТЕЦ

Работодателските организации възразиха в четвъртък против методите, по които държавното управление " избавя " държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", наливайки пари наготово в неефективната въглищна централа в нарушаване на условията на Европейската комисия за оказване на държавна помощ. Бизнесът е подготвен да сезира Брюксел за непозволената финансова поддръжка за сдружението. Всички тези дейности ще костват безценен на всички консуматори, се показва в писмо на Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ), изпратено до премиера Бойко Борисов, заместникът му по икономическите въпроси Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова.

Ден по-рано Българската стопанска камара пък излезе с позиция за ограниченията, които държавното управление би трябвало да предприеме в областта на енергетиката, с цел да може стопанската система да понесе гладко резултата от Европейската зелена договорка.

Гневът на работодателите против Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " е предизвикан от решението на Народното събрание от 24 януари, с което народните представители задължават държавното управление да оздрави финансово централата, която има над 1.3 милиарда лева задължения и действително е в механически банкрут. Депутатите категорично показват, че това би трябвало да стане до 29 февруари, без значение от мнението на Европейската комисия.

Още предишния март тогавашният и по-късно уволнен началник на " Българския енергиен холдинг " Петьо Иванов сподели, че централата действително е застрашена от неплатежоспособност, в случай че Брюксел не утвърди настояването за преоформяне на неин дълг за 650 млн. лева към компанията майка в капитал. По-късно Петкова сподели, че се водят диалози по въпроса, само че от полемиката преди дни в Народното събрание стана ясно, че утвърждение към момента няма. Така се стигна и до решението на депутатите за финансова помощ непременно.

Централата не може да вземе повече задължения, тъй като борчовете ѝ надвишават капитала ѝ, само че наливане на пари без позволението на Европейска комисия значи България да бъде глобена за държавна помощ, каквото действително значи решението на депутатите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР