Работодателите в България изпитват най-големи трудности при намирането на готвачи,

...
Работодателите в България изпитват най-големи трудности при намирането на готвачи,
Коментари Харесай

Най-трудно у нас се намират готвачи, продавачи и шивачи

Работодателите в България изпитват най-големи компликации при намирането на готвачи, шивачи, продавач-консултанти, машинни оператори и програмисти.

Това е един от изводите на първото за 2022 година изследване на Агенцията по заетостта на пазара на труда и потребностите на работодателите. То обгръща компании от всички 28 области в страната, които оперират в 10 съществени стопански бранша.

Общо все още пазарът на труда има потребност от 239 339 чиновници и експерти в разнообразни професионални посоки, което е близо 10,5% от заетата работна мощ все още.

Но в същото време повече от  70% от българските работодатели се затрудняват при намирането на фрагменти . Обаче се отбелязва увеличение с 4.5% на компаниите, които имат желание да наемат нов личен състав в идващите шест месеца. Такова предпочитание са изразили 60 842 компании, до момента в който в същия интервал на 2021 година броят им е бил с 2620 по-малко.

През идващите 12 месеца ще има потребност от 128 789 чиновници с подготовка, добита в междинното обучение. Най-търсените специалности в този интервал ще са сервитьор-барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, заварчик, електротехник, касиер, действен счетоводител и други

Бизнесът ще има потребност и от 62 905 висшисти, което е с 6300 (+11,1%) по отношение на същия интервал на 2021 година И тази година   доктор, здравна сестра, преподавател и шофьор остават измежду най-търсените от работодателите експерти.

Същевременно ще има потребност и от 47 645 работници без компетентност, но тук има понижаване на броя с 14,5% (8100 работници).

Докладът на Агенцията показва, че главната форма на заетост в този интервал ще бъде непрекъснат контракт и цялостен работен ден. Въпреки следено повишаване с 0,8% по отношение на 2021 г. работодателите, които имат желание да предложат работа от разстояние, са малко - 1580 или 2,6% от всички, които декларират подготвеност да наемат нов личен състав.

 

НЕГАТИВНИ ФАКТОРИ

Нова вълна на коронавирус пандемията би била най-сериозният отрицателен фактор при проектите за наемане на работна ръка. При подобен сюжет 19,4% от работодателите, които са възнамерявали да наемат хора, напълно ще преустановят търсенето. Нов локдаун би довел да действителна загуба на близо 23 500 работни места, а най-засегнати ще се окажат нискоквалифицираните служащи (там ще има отвод от наемане на повече от 10 000 човека).

 

НАЙ-ЖЕЛАНИТЕ КАЧЕСТВА

Самоконтрол и дисциплинираност, както и умения за работа напрегнат, са двете най-търсени от работодателите качества, съгласно проучването.

Над 85% от участниците в изследването показват точно   умеенето за самоконтрол и дисциплинираност, а 2/3 от работодателите показват като значими и други качества като еластичност и адаптивност, разпоредителност, работливост, обществени умения и креативност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР