Работодателите отменят протеста си за сряда - 18 май, но

...
Работодателите отменят протеста си за сряда - 18 май, но
Коментари Харесай

Само превозвачите ще протестират на 18 май, работодателите се отказаха |

Работодателите анулират митинга си за сряда - 18 май, само че остават в протестна подготвеност. Това стана ясно на конференция на работодателските организации, измежду които АИКБ, КРИБ, БТПП и БСК, както и на двата синдиката КТ " Подкрепа " и КНСБ.

Остава обаче митингът на превозвачите, към които ще се причислят и таксиметровите водачи.

По-рано през днешния ден в Министерския съвет се организира. Те се споразумяха за законопроект за дълготрайни обезщетения, който в най-скоро време ще бъде признат в Народно събрание. В подготовката на законопроекта ще вземат участие и представителите на профсъюзите и работодателите. Очаква се законът да стане факт преди 1 юли, а ограниченията, заложени в него, да влязат в него от тази дата.

Правителството и работодателите ще имат среща и с превозвачите на следващия ден - часове преди националния им митинг, плануван за сряда 18 май.

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов съобщи, че е сложил въпроса на срещата пред държавното управление за подкрепяне на системата за градски превоз - освен в София, а в цялата страна. " Отговорът, който получих от министъра на финансите Асен Василев, не беше доста насърчителен. Той уточни, че предприятията би трябвало да си усъвършенстват разноските. Той твърдеше особено за София, че трябвало да се промени транспортната скица ", сподели Манолов. 

По думите му не са получени никакви обнадеждаващи отговори също така, че държавното управление има подготвеност да усили своя дял в заплащането на транспортните документи на избрани групи хора, чийто транспорт се субсидира - пенсионери, възпитаници и други. 

Президентът на КТ " Подкрепа " сподели още, че в последно време на управнически столове са насядали хора, които са обяснявали, че на " този свят няма нищо по-яко от митинги до дупка. Това беше еманацията на умност, красавитет и каквото се сетите. Всъщност тези хора през днешния ден изясняват какъв брой гадно и нездравословно е протестирането. Дори в лицемерието би трябвало да има граници ". Той предвижда, че протестната акция ще се състои.

КНСБ ще остане в протестна подготвеност, в случай че всички тези ограничения не се отразят върху стоките и услугите, които използват българските жители. От Конфедерацията ще упорстват за незабавно увеличение на приходите и на минималната работна заплата. Утре на оперативната среща КНСБ ще реши дали да взе участие в митинга на 18 май. 

Председателят на АИКБ Васил Велев разгласи, че работодателите остават в протестна подготвеност. По думите му все още настояванията за цената на електрическата енергия и природния газ са изпълнени в кратковременен проект.

Според него един огромен митинг за цена на ел. сила и природен газ не би бил състоятелен. " Декларирахме, че остро ще се противопоставим и ще пресечем всевъзможни опити да бъдат подменяни представителните организации по брашнове на национално ниво със инцидентни хора, които съставляват себе си. Също по този начин няма да приемем всяка рецензия към кабинета да се изяснява с намесата на Кремъл ", сподели Велев.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев също разгласи, че към този момент работодателската организация остава в протестна подготвеност, като по думите му към 30 000 души от предприятия от цялата страна са били в подготвеност да стачкуват на 18 май. Това е станало ясно от предприятията, които " шият флагове и печатат лозунги ". 

" Протестна подготвеност значи, че няма да протестираме на 18 май, а ще сменим датата. Това значи протестна подготвеност. Ще изчакаме утрешната среща с превоза ", посочи Домусчиев

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев посочи, че огромни протестни акции на 18 май няма да са основателни, защото главните им претенции за обезщетения на високите цени на тока и газа за бизнеса са задоволени.

" Очакваме в дълготраен проект с дълготрайни контракти дали за полутечен или тръбен газ, да реализираме цена по-добра от тази, която имаме сега и се надяваме държавното управление да продължи да работи в тази посока. Тук имаме поради диалози, които сега се водят за доставка на полутечен природен газ и опцията от 1 юли да получаваме цялото количество, контрактувано с Азербайджан ", сподели още Митрев.

Той добави, че се работи в посока незабавна законодателна смяна, която да даде опция договорите да бъдат индексирани съгласно с растящите цени на строителни материали, услуги и горива.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР