Работодатели и синдикати предлагат на правителството да се направи актуализация

...
Работодатели и синдикати предлагат на правителството да се направи актуализация
Коментари Харесай

Актуализация на тристранното споразумение предлагат синдикатите и работодателите

Работодатели и синдикати оферират на държавното управление да се направи актуализация на Националното тристранно съглашение, като се даде нова вероятност на взаимните задължения, с съответни проекти за деяние, съгласно настоящата обстановка и новите провокации. Това е записано в писмо до премиера Кирил Петков и до вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Писмото е оповестено в последния брой на изданието " Инфобизнес " на Българската търговско-промишлена палата, осведомят от Dariknews.bg. Социалните сътрудници са в очакване на " своевременна самодейност за насрочване на среща на страните по Националното тристранно съглашение.

Според тях е належащо да бъдат разисквани съответни ограничения за нова динамичност и рестарт, както на националния тристранен разговор, по този начин и на тристранния разговор на отраслово ниво, в министерствата и ведомствата. Необходими са и съответни ограничения за развиване на браншовото партньорство и групово трудово договаряне, както и на партньорството на регионално и общинско равнище, като нова предметна област на Националното тристранно съглашение. Социалните сътрудници чакат да бъдат разисквани и опциите за включване на техни представители - от национално равнище и от браншовите структури, в Експертните съдружни препоръки, за присъединяване при разискването на съответни политики и при вземането на решения.

В писмото се припомня, че на 17 юни 2020 година сред държавното управление и обществените сътрудници бе подписано 2-годишното съглашение, в което са били поети взаимни задължения за предприемане на ограничения в: бизнес средата и икономиката; енергетиката; европейската зелена сделка; демографията, образованието, пазара на труда и трудовата миграция; политиката за обществена отбрана. Целта е била посредством осъществяване на съответните ограничения и политики в тези области да се реализиран средносрочни цели към 2022 година: продуктивност на труд, изчислена по стандарта на покупателната дарба (СПС) = 60 % от тази на ЕС; Брутният вътрешен продукт на глава от популацията по СПС = 60 на 100 от този на ЕС; отплата на 1 нает по СПС = 60 на 100 от тази на ЕС; разноски за обществена отбрана = 20 на 100 от Брутният вътрешен продукт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР