Работници започнаха да бутат първите две сгради от гарнизонна фурна.

...
Работници започнаха да бутат първите две сгради от гарнизонна фурна.
Коментари Харесай

Бутат Гарнизонна фурна - рушат комина с клещи СНИМКИ

Работници започнаха да бутат първите две здания от гарнизонна фурна. След дни ще би трябвало да разрушават и 15-метровия комин.

Той ще бъде сриван със специфични машини с клещи – равнище по равнище, а не с следен гърмеж.

„ Засега единствено ще разчистим терена, а следващата година ще стартираме построяването на парка. На няколко места в постройките бе почнал да пада покрива – 20 години мястото е празно”, сподели кметът на „ Западен” Димитър Колев.

Той напомни че с смяна на Подбробния организационен проект предходната година теренът е избран за озеленяване.



Живеещите в квартала посрещнаха със удовлетворение началото на бутането. Христо Петков – живее в квартала от 1971 година.

„ Имаше 350 000 лв. за парк, те ги пренасочиха, тъй като обществеността се раздели. Сега пари за парк няма - единствено ще разчистят терена. То бе цяла Одисея с тази фурна! Събрахме се преди време всички. Старите военни желаеха да се върне фурната! По-младите военни желаеха монумент на Втора войска. Един художник – Миразчиев, искаше да прави изложба. Влизал съм в тези здания – доста са хубави вътре – строено е както би трябвало. Помня и задните хранилища, откъдето военните крадяха след 90-а година”, описа Христо Петков, който живее в блока до фурната от 1971 година.

Той напомня, че през декември 2018 година във фурната бе открит мъртъв човек. През години мястото е сборище на бездомници.



Г-жа Кръстева е родена е в квартала. Цял живот е била във високия блок с аптеката. „ Много се веселя, че най-накрая я бутат. Тази грозота да се махне най-сетне! От години ни нервира. Не ни е боязън от звук и прахуляк – два хипермаркета построиха пред терасите ни – издържахме”, споделя тя.



Г-жа Кръстева предлага границата на бъдещия парк, която опира до натоваренето „ Пещерско шосе” да бъде с ограда.

„ Сега никой не смее да пусне децата си да играят тук. Само разхождаме кучетата”, изясни тя.

„ Идеята е доста добра! Трябва да се намерения за ограда от цветни пана. Стигнел ли до градежа на парка ще бъдат сменени и плочките и пейките на прилежащия дребен парк”, сподели кметът на региона Димитър Колев.



Художникът Емил Миразчиев е отчаян. Той искаше комплексът да бъде трансфорат в артцентър - от вида на западноевропейските, които заемат остарели индустриални обекти.

„ Идеята за изложба среща сериозен отпор от властимащите. Явно културата не им е приоритет”, сподели Миразчиев.

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР