Работници от мини Марица Изток излизат на протест в София

...
Работници от мини Марица Изток излизат на протест в София
Коментари Харесай

Мини Марица Изток излизат на протест, искат увеличение на цената на въглищата

Работници от мини " Марица Изток " излизат на митинг в София идващия вторник, с цел да изискат от страната увеличение на цената на въглищата.
Исканото повишаване няма да се отрази на цената на тока , съобщи Владимир Топалов, ръководител на миньорската федерация към КТ " Подкрепа ".
По думите му цената на тока се дефинира от пазара, само че компонентата на въглищата е непрекъсната и е в размер на към 25 лв. в един мегаватчас. Към момента цената на звук въглища е близо 80 лв., а от " Подкрепа " упорстват за нейното увеличение.
" Сметките демонстрират, че тази цена следва да бъде увеличена с 15% , с цел да успеем да покрием разликата, която се получава в нарастването на цената на тока, разликата в минималната работна заплата и нужните вложения. Колко е тъкмо процентът, допускам, че тези сметки ще ни ги предложат от Министерство на енергетиката ", съобщи Топалов.
" Има едно такова въодушевление " Ама виждате ли, то тъй като въглищата няма да ги има... ". Извинявайте, само че по никакъв метод не бихме се съгласили с една такава доктрина " Карайте още 10 години, тъй като въглищата няма да ги има ". Няма по какъв начин да се съгласим ", добави още той, представен от Дарик.
От " Подкрепа " започнаха и акция за нарастване на възнаграждението за час нощен труд от сегашните 25 стотинки на 2,55 стотинки.
За неприятното положение на мините, които създават въглищата за трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн – двете американски централи и държавната " Марица-изток " 2, синдикатите предизвестяват непрекъснато, сподели по-рано Александър Загоров от КТ " Подкрепа ".
" Имаме терзание, че от геологична и финансова позиция има опасности, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане една злополука, която да заличи краткотрайно или за непрекъснато 30% от българската енергетика ", сподели той.
Министър Петкова съобщи подготвеност да изслуша причините на синдикатите, само че не се съгласи с тяхното изказване за неприятното положение на Мини " Марица Изток " .
" Нашите мини бяха на облага. И предходната година, и тази година също ще бъдат на позитивен финансов резултат. Инвестирахме една доста сериозна част от този запас в нова техника, в доставката на нужните аварийни елементи и материали. Смея да настоявам, че изискванията за работа в мините са положителни. Надявам се да можем да обсъдим това, което те считат, че може да се доусъвършенства ", уверена е Петкова, представена от БНР.
В изявление за Българска национална телевизия министър Петкова заяви, че е пресечена наклонността НЕК да работи на загуба и за 2017 година даже регистрира облага.
" Тенденцията е много изменена и това се дължи на промените, които бяха осъществени и не престават да се правят в бранш " Енергетика ". Още при започване на нашия предходен управнически мандат бяха подхванати няколко доста съществени стъпки във връзка с стабилизирането на бранш " Енергетика ". Така че за отчетната 2017 година Националната електрическа компания (НЕК) ще осъществя позитивен финансов резултат. Това не се е случвало от доста години насам – облага в порядъка към 6 милиона лв.. Това са, несъмнено, към момента неокончателни данни ", сподели тя.
Срещата за проблемите във въгледобива и тяхното превъзмогване сред Петкова и управленията на КНСБ и КТ " Подкрепа ", към този момент стартира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР