Работници издигнаха барикади около съдебна палата в Манхатън в понеделник,

...
Работници издигнаха барикади около съдебна палата в Манхатън в понеделник,
Коментари Харесай

Ню Йорк се подготвя за обвинение срещу Тръмп, след като бившият президент настоява за протести

Работници издигнаха барикади към правосъдна палата в Манхатън в понеделник, до момента в който Ню Йорк се приготвя за вероятно покачване на обвиняване против Доналд Тръмп за хипотетично заплащане на секрети пари на порнозвездата Сторми Даниелс по време на акцията му през 2016 година, оповестява „ Агенция Ройтерс “.

Това ще бъде първото наказателно дело против президент на Съединени американски щати. В събота Тръмп прикани почитателите си в обществените медии да стачкуват против идния му арест . В апела си за митинги Тръмп изрази угриженост за правоохранителните органи, че поддръжниците може да вземат участие в принуждение , сходно на офанзивата на 6 януари 2021 година против Капитолия на Съединени американски щати във Вашингтон. Опасявайки се от капан обаче, няколко крайнодесни елементарни групи са избрали да не се вслушат в апела му, считат анализатори по сигурността.

Голямо жури, което изслуша спомагателни показания в понеделник, може да повдигне обвинявания още тази седмица. Тръмп, който се стреми още веднъж да бъде номиниран от републиканците за Белия дом през 2024 година, предвижда, че ще бъде задържан във вторник.

В понеделник огромното жури изслуша очевидец, юрист Робърт Костело, който сподели, че някогашният медиатор на Тръмп Майкъл Коен се е занимавал с заплащанията на секрети пари без присъединяване на Тръмп. След като даде показания пред огромното жури по искане на юристите на Тръмп, пред кореспонденти Кастело разяснява:

„ Майкъл Коен взема решение самичък – това ни сподели самият той – самичък, с цел да види дали може да се погрижи за това. “

Коен, който свидетелства два пъти пред огромното жури, сподели обществено, че президентът му е наредил да извърши заплащанията от името на Тръмп .

Едно обвиняване може да навреди на опита за завръщане на Тръмп. Около 44% от републиканците са безапелационни, че той би трябвало да се откаже от президентската конкуренция , в случай че бъде упрекнат, съгласно седемдневно изследване на Reuters/Ipsos, завършило в понеделник.

Разследването на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг е едно от няколкото правни провокации, пред които е изправен Тръмп. Неговият офис не отговори незабавно на искане за коментар.

Коен се призна за отговорен през 2018 година за нарушавания на федералното финансиране на акцията, свързани с уреждането му на заплащания на Даниелс, чието юридическо име е Стефани Клифърд, и на друга жена в подмяна на мълчанието им по отношение на афери, които твърдяха с Тръмп. Тръмп отхвърли да е имало сходни афери.

Окръжната прокуратура на Манхатън изиска Коен да бъде разполагаем като опровергаващ очевидец , само че в понеделник следобяд му беше казано, че показанията му не са нужни, съгласно юриста му Лани Дейвис. Пред MSNBC Коен призна, че не му е било нареждано да се върне в сряда.

Никакви следи от външна интервенция

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс посочи пред кореспонденти, че полицията преглежда обществените медии и следи за „ несъответствуващи дейности “ в града. Полицейското ръководство на Ню Йорк се изрече, че няма известни достоверни закани.

Ако бъде повдигнато обвиняване , Тръмп евентуално ще би трябвало да пътува от вкъщи си във Флорида за пръстови отпечатъци и предоставяне на други показания. Представители на правоприлагащите органи се срещнаха в понеделник, с цел да обсъдят логистиката, оповестиха няколко медии.

Източници издадоха, че офисът на Браг е представял доказателства пред огромно жури за заплащане от 130 000 $, осъществено на Даниелс през последните седмици от акцията през 2016 година Колегите на Тръмп републиканци необятно подлагаха на критика следствието като политически стимулирано .

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, противник на Тръмп за републиканската президентска номинация, сподели в понеделник, че Брег постанова „ политически дневен ред “, който компрометира върховенството на закона , само че също по този начин отнесе прикрит удар против Тръмп. Пред кореспонденти той удостовери:

„ Не знам какво влиза в заплащането на секрети пари на порнозвезда, с цел да се обезпечи безмълвие за някакъв тип хипотетична спекулация. “

Републиканците в Камарата на представителите на Съединени американски щати започнаха следствие на кабинета на Браг с писмо, в което се търсят връзки, документи и свидетелски показания, свързани с следствието. Тръмп и други републиканци също изрече мнение, че офисът на окръжната прокуратура на Манхатън би трябвало да се концентрира повече върху битката с престъпността.

Помолен да разяснява писмото, представител на прокуратурата, базирайки се на статистически данни, че убийствата и стрелбите са намалели тази година, разяснява:

„ Няма да бъдем уплашени от опити за подкопаване на правосъдния развой, нито ще позволим на неоснователни обвинявания да ни възпират от справедливото използване на закона. “

Тръмп беше подлаган на импийчмънт два пъти от Камарата по време на неговото президентство, един път през 2019 година поради държанието му във връзка с Украйна и още веднъж през 2021 година поради нападението против Капитолия на Съединени американски щати от негови поддръжници. Той беше оневинен от Сената и двата пъти.

Остават още няколко правни провокации

Миналия декември Браг завоюва присъда против бизнеса на Тръмп по обвинявания в данъчни измами . Но правните анализатори настояват, че въпросът с тайните пари може да е по-труден. Офисът на Браг ще би трябвало да потвърди, че Тръмп е възнамерявал да извърши закононарушение , а юристите му евентуално ще употребяват набор от контраатаки , с цел да се опитат да отхвърлят случая, споделят специалисти.

Междувременно Тръмп би трябвало да се бори с други правни провокации, което усилва опцията той да се придвижва сред спирките на акцията и правосъдните зали преди изборите през ноември 2024 година

Адвокатите на Тръмп в понеделник желаеха от съда в Джорджия да анулира специфичен отчет на огромното жури , в който се разказва следствието на хипотетичните му старания да анулира провалянето си на изборите през 2020 година

Заявлението във Върховния съд на окръг Фултън също по този начин желае окръжният прокурор Фани Уилис да бъде отведена от делото, като се аргументира, че нейните медийни изяви и изявления в обществените медии показват пристрастия против Тръмп. Той също по този начин се стреми да отсрочи цивилен развой за машинация , плануван за 2 октомври, заведен от основния прокурор на Ню Йорк, който твърди, че десетилетна скица за манипулиране на цената на неговите активи, с цел да завоюва по-добри условия от банкери и застрахователи.

Тръмп е изправен пред два цивилен процеса , включващи някогашната журналистка на списанието Е. Джийн Карол, която твърди, че Тръмп я е наклеветил, като самият той отхвърля да я е изнасилил. В понеделник федерален арбитър отхвърли настояването на двете страни за сливане на двата случая в едно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР