Работници и тежка техника на пътностроителни фирми блокираха ключови градски

...
Работници и тежка техника на пътностроителни фирми блокираха ключови градски
Коментари Харесай

Пътищар е гордост. Пътните фирми излязоха на втори национален протест за пари

Работници и тежка техника на пътностроителни компании блокираха основни градски булеварди, проходи и гранични пунктове в сряда. В рамките на втори народен митинг от сектора настояха да им бъдат изплатени всички суми по подписани контракти за настоящи поправки и поддръжка.

Демонстрация имаше в центъра на София, където протестиращи се събраха пред постройките на Народното събрание и Министерския съвет. Блокади имаше още във Варна, Благоевград, Ловеч, Търговище, Капитан Андреево и на други места. Сред главните лозунги бяха "Една година обещания ", "Държава без пътища няма ", както и "Пътищар е горделивост, а не оскърбление ".

Първият народен митинг на браншовата камара "Пътища " се организира на 13 април. Тогава участниците в него желаеха страната да им изплати над 1,1 милиарда лева за към този момент осъществени действия.

Проблемът ескалира от предходната година, когато Агенция "Пътна инфраструктура " спря да разпорежда такива действия на пътните компании. Дължимите суми са за интервала до края на 2021 година, като основата част са от предходната пролет.
 Блокадата пред Народното събрание в София
Министърът на районното развиване Гроздан Караджов упорства депутатите да поддържат решение за разплащане на сумите, само че в Народното събрание има разногласия.

Преди ден Караджов сподели пред медиите, че на съдружния съвет в понеделник е било решено да бъдат подкрепени и двете предложение, импортирани в Народното събрание - да стартират ремонтите по пътните сектори незабавно и да се продължи завършването на общо 278 обекта, напомня "Сега ".

Идеята е половината от дължимите суми да се разплатят в този момент, а останалата част да бъде разпределена с решение на Народното събрание, откакто междуведомствена комисия ревизира процедурите по възлагане на действия и тяхното осъществяване.

По думите на Караджов инспекцията на осъществените към този момент поправки може да мине през парламентарната районна комисия, която във вторник поддържа това решение на проблема. Предстои пленарната зала да го разиска в четвъртък.
 Демонстрацията на 106-тия км от автомагистрала
Междувременно депутатите продължиха да спорят по тематиката в Народното събрание. От ГЕРБ към момента застъпват тезата, че тези заплащания са от компетентността на Министерския съвет и той се пробва да трансферира тази отговорност на Народното събрание.

Последваха и разногласия за качеството на пътните поправки, осъществявани по времето на последното държавно управление на Бойко Борисов (2017-2021), откакто съпартиецът му Младен Шишков сподели от трибуната фотоси на новоремонтирани и новопостроени пътища.

"Основни поправки, маскирани като настояща поддръжка. Затова има ремонт на ремонта. Възлагат се в нарушаване на Закона за публичните поръчки и се разпореждат действия на избрани компании. Дайте фотоси и на злополуката при Своге, където починаха хора, тъй като пътят е бил неприятен ", репликира го Мирослав Иванов от "Продължаваме смяната ".
 Протестът на автомагистрала
Явор Божанков от Българска социалистическа партия също обърна внимание на неприятното качество на скоро ремонтирани прави. Като образци той уточни пътя за Рилския манастир и пътя сред Велико Търново и Горна Оряховица при Арбанаси.

От "Има подобен народ " пък показаха позиция, че тези заплащания би трябвало да стават от централния бюджет, само че по думите на Тошко Йорданов "ще гласуваме като тъпи съдружни сътрудници ", подкрепяйки предлагането, утвърдено от районната комисия.

Той още веднъж напомни предизвестието си от предходната седмица, че неговата парламентарна група ще желае да има парламентарни комисии за оторизирането на заплащанията и за всички други министерства, а освен за Министерство на регионалното развитие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР