Работници и служители в Метрополитен ЕАД“ протестираха под надслов За

...
Работници и служители в Метрополитен ЕАД“ протестираха под надслов За
Коментари Харесай

Работещите в метрото протестираха с искане за равно увеличение на заплатите

Работници и чиновници в " Метрополитен " ЕАД “ стачкуваха под надпис „ За достойнo систематизиране на средствата за нарастване на работните заплати в " Метрополитен ".

Протестът се състоя пред един от входовете на метростанция „ Сердика “, пред постройката на " Метрополитен " ЕАД “ в София, където на среща на представители на синдикатите и управлението на сдружението, се разисква въпросът за заплатите на чиновниците и служащите в " Метрополитен ".

За малко протестиращите запушиха един от входовете на метростанция " Сердика ", след което се придвижиха към входа на постройката на " Метрополитен ". Протестиращите желаеха да влязат в постройката, само че входът е отцепен от полиция.

Те обявиха, че в случай че настояванията им не бъдат чути, ще провеждат стачка, с която ще спрат метрото.

Федерацията на транспортните синдикати поддържа недоволството им, което е подбудено от опасения, че подписаното на 26 февруари съглашение с кмета на София Васил Терзиев за нарастване на възнагражденията с 15% няма да се извърши във типа, в който е подписано.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов сподели пред публицисти, че хората се усещат излъгани. По думите му сигналите са, че служащите няма да получат обещаното им нарастване с 15%. Договориха с кмета на София Васил Терзиев 15% нарастване, а сега се пробват да създадат по този начин, че за едни да е по-малко, а за други да е повече, изясни Капитанов. Той добави, че финалното решение за нарастването на заплатите е на управлението на „ Метрополитен “ и че сега няма спор сред работещите, а сред работещите и управлението на „ Метрополитен “.

На митинга присъстваше и общинският консултант от групата на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ („ Спаси София “) Андрей Зографски. Пред публицисти той заяви, че през днешния ден внасят за разискване в Столичния общински съвет транспортната рамка за 2024 година, в която са обезпечени всичките нужни средства за увеличените заплати с 15%.

Зографски посочи, че в съглашението е записано, че в самите сдружения, синдикатите в сдруженията и на управленията им се дава свободата да намерят най-хубавият метод, с цел да може да се прави обществена политика през заплатите. В „ Метрополитен “ има една специфичност, която е наследена, а точно дисбаланс сред сродни специалности, които би трябвало да се отстранят, изясни още Заграфски.

По думите му ръководещите са си свършили добре работата, като са обезпечили парите, само че приканва да се върви към по-голяма обществена правдивост. Зографски показа, че позицията на Проф. Стоян Братоев, изпълнителен шеф на " Метрополитен " ЕАД, е тези с най-ниски заплати да получат 18% нарастване, а тези с най-високите- 14% нарастване, разликата е 45 лева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР