Работник на общинската фирма Чистота“ поиска обезщетение от 50 000

...
Работник на общинската фирма Чистота“ поиска обезщетение от 50 000
Коментари Харесай

Работник на Чистота поиска обезщетение от 50 000 лева заради трудова злополука на сметовоз

Работник на общинската компания " Чистота “ изиска обезщетение от 50 000 лв. поради трудова акцидент на сметовоз, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

На 20.11.2019 година към 08.10 часа, в качеството си на събирач на отпадък, при изхвърляне на чувалите в коша, мъжът се качил на степенката и се хванал с лявата ръка за пресата на камиона. Неволно закачил ръчката, с която се задействала пресата, тя тръгнала и му затиснала лявата ръка. От събраната по делото здравна документи и от заключението на здравното експерт, се открива по неоспорим метод, че травматичните увреждания, които е получил боклукчията като трудова акцидент са доста.  

Вещото лице е изрично, че вследствие на контузиите изцяло са изгубени двигателни и хватателни функционалности на два пръста на лявата ръка, като още един пръст е деформиран и килнат на открито. Възможно е посредством пластични интервенции в някаква степен да се усъвършенства свиването на тези пръсти, само че увредата на лакътния нерв и следствията от това е необратима.  

В заключението също по този начин е посочено, че възобновяване на служащия е протекло за интервал от над шест месеца, като за това време той е бил приет в болница общо три пъти за осъществяване на разнообразни интервенции.

В правосъдно съвещание е конкретизирано, че възпалението на раната, което е настъпило, не е вследствие на погрешно лекуване или бездействието на потърпевшия, а разследване от замърсяването на раната от машината. На индивида е избрана 50% трайно понижена продуктивност за период от една година, а трудовото правно отношение с работодателя Оперативна програма “Чистота “ в Пловдив е прекъснато, заради неспособност на служащия да изпълнявана предоставената му работа.

Експертите са открили още, че общинската компания е правила всекидневен инструктаж за сигурност при работата, на който в деня на злополуката е участвал и жалбоподателят и прецизира, че няма по какъв начин пресата да хване ръката на служащия, в случай че тя е отвън сметовоза и че той би трябвало да бръкне вътре, при самия механизъм, с цел да се нарани.

При по този начин признатата за открита фактическа конюнктура, правосъдният състав взема решение дължимото от работодателя обезщетение да бъде не в размер на 50 000 лв., а на 35 000 лв., и то да бъде понижено с размера на изплатеното му към този момент обезщетение от 26 460лева, по подписаната от работодателя застраховка " Трудова акцидент “ според застрахователна лавица от 31.01.2019 година

Така, исковата рекламация за възнаграждение на обезщетение за неимуществени вреди се явява основателна единствено за сумата от 8 540 лв., която следва да бъде изплатена от предприятието със законната рента от датата на трудовата акцидент – 20.11.2019 година до окончателното заплащане.

В последна сметка Съдът осъжда Общинско дружество " Чистота " – Пловдив да заплати на служащия сумата от 8540 лв., представляваща обезщетение за породени неимуществени вреди, ведно със законната рента върху нея. Общинското дружество би трябвало да заплати на потърпевшия и разноските за адвокатски хонорари, както и държавните такси по делото.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР