Работната група на Международния астрономически институт даде името на българската

...
Работната група на Международния астрономически институт даде името на българската
Коментари Харесай

Нарекоха астероид на името на българска изследователка

Работната група на Международния астрономически институт даде името на българската изследователка Росита Кокотанекова на метеорит от астероидния пояс сред орбитите на Марс и Юпитер, заяви Международният астрономически институт в бюлетина си.

Международният астрономически институт дава отговор за даването на названия на звезди, планети, метеорити и други небесни тела и феномени. Новоопределените имена нормално се афишират на конференцията " Астероиди, комети, метеори ", която трябваше да се организира през юни 2020 година, само че поради пандемията бе отсрочена за юни тази година и към този момент е пренасрочена за юни 2023 година

Астероид с диаметър сред 88 и 200 метра прелетя през днешния ден край Земята

Организаторите на конференцията и работната група са решили да разгласяват в бюлетина на интернационалната организация новоизбраните имена, тъй като признанието за учените и организациите не трябва да закъснява толкоз, написа в бюлетина.

Астероидът " 42772 Кокотанекова ", който носи името на българката Росита Кокотанекова, е открит на 14 октомври 1998 година от обсерваторията Лоуъл. Росита Кокотанекова, родена през 1991 година, е откривател в Европейската южна обсерватория в Гархинг, Германия. Тя изследва повърхностните характерности на кометите, транснептунови обекти и други дребни обекти в Слънчевата система благодарение на фотометрия.

Кокотанекова е приключила астрономия в Бремен, пази докторантура в института " Макс Планк " в Гьотинген, описа пред Българска телеграфна агенция татко ѝ Димитър Кокотанеков, който е шеф на Народна Астрономическа обсерватория и планетаруим " Джордано Бруно " в Димитровград.

Интересът към астрономията идва от фамилията, майката Йоанна Кокотанекова също е астроном и управлява кръжок по астрономия в Хасково. И Росита Кокотанекова, и по-големият ѝ брат посещават кръжока, порастват с учениците на майка си и двамата по-късно приключват астрономия, споделя бащата. Българската изследователка научила за признанието да стане кръстница на метеорит преди няколко дни, когато си била в България.

Кокотанекова сподели, че предложенията за учени, чиито имена да бъдат дадени на дребни планети, нормално идват от откривателя на даден галактически обект и от научната общественост, която изследва групите обекти. Досега 39 метеорита носят български имена.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР