Работната група, инициирана от Министерството на здравеопазването разработи и предложи

...
Работната група, инициирана от Министерството на здравеопазването разработи и предложи
Коментари Харесай

Край на свободното пушене на наргиле


Работната група, инициирана от Министерството на здравеопазването създаде и предложи промени в нормативни актове, засягащи регулацията на използването от малолетни лица на растителни смеси за пушене с наргиле и тяхното разпространяване.

Това уточни министър Николай Петров по време на парламентарния надзор. Той разяснява, че ще се пристъпи към бърза законодателна самодейност.

Предложенията в Закона за здравето касаят разширение на възбраната за тютюнопушене в закритите публични места и на някои открити публични места, като се регламентира възбрана за пушене на тютюневи и свързани с тях произведения. Забраната за пушене ще обхване и наргилетата. Предвижда се шефът на обект, който е позволил пушене на тютюневи произведения и свързани с тях произведения в обекта, да бъде глобен. При редовно нарушение на възбраната за пушене е планувано и прекъсване употребата на обект за избран период. „ Считаме, че това ще окаже нужното възпиращо и възпитаващо влияние и ще стимулира притежателите да не позволяват пушене в стопанисваните от тях обекти. Предлага се също по този начин да се разшири кръгът на контролните органи за постигането на по-ефективен надзор “, разяснява здравният министър.

В Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения се вършат оферти за промени в дефиницията на „ произведения, свързани с тютюневите произведения “, тъй че да бъдат включени и изделията за наргиле, несъдържащи тютюн.

Чрез изменение на Закона за протекция на детето се забрани предлагането и продажбата на деца на произведения, свързани с тютюневите произведения, наред със възбраната за предложение и продажба на тютюневи произведения.

Промените в Закона за акцизите и данъчните хранилища са свързани с разширение определението за тютюневи произведения, като се разясни, че смесите за пушене с наргиле (водна лула), също попадат в обсега за облагане на тютюневите произведения.

„ На 5 септември с мое писмо до министъра на образованието стартирахме осведомителна акция, която към този момент е в ход измежду родителите и измежду децата – тъй че на първия образователен ден, а в случай че някъде се забавят, и по-късно, да има видеоклипове, да има лекционен материал, с които да се убедят хората, че това не е безвредно “, уточни още в отговора си здравният министър. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР