Работна среща, свързана с превенцията и мерките срещу разпространението на

...
Работна среща, свързана с превенцията и мерките срещу разпространението на
Коментари Харесай

Превенция и мерки срещу разпространението на коронавируса обсъждаха в Стара Загора

Работна среща, обвързвана с предварителната защита и ограниченията против разпространяването на новия ковид 2019-nCoV у нас, през днешния ден се организира Стара Загора. В нея участваха представители на Регионалната здравна ревизия (РЗИ), регионалният шеф Гергана Микова, представители на здравни институции, на общините, шефове на държавни, общински и частни лечебни заведения от региона. Макар съгласно българските епидемиолози рискът за разпространяването му в България към този миг да е сдържан , е разисквана и готовността на институциите и здравните заведения за реакция при вероятно определяне на болни от вируса в Старозагорска област. 
Институциите в региона са готови и известени за ограниченията, които би трябвало да подхващат неотложно при подозрения за болестта, уточни доктор Златина Нанева, шеф на РЗИ - Стара Загора. Брошури с информация за вируса и методите за предварителна защита са сложени на входовете на лечебните заведения, в здравните, държавните и общинските институции, в хотели и на други места. Следят се прецизно случаите на хора, които идват от азиатски страни или са били в контакт с такива. Хората, които са били в Китай или други рискови региони, и в период от 14 дни след завръщането си се почувстват неразположени, би трябвало да потърсят неотложно здравна помощ, припомнят още веднъж от РЗИ. 
Броят на болните от новия ковид в света е 28 284 души , сочат данни на Световната здравна организация (СЗО) от 6 февруари 2020 година 28 225 от тях са в страни от Азия, броят на смъртните случаи е 565 - 564 в Китай и 1 на Филипините. Досега случаи на заболяването с изключение на в страни на азиатския континент са установени и в Съединени американски щати, Канада, Австралия и няколко страни от Европа - Германия, Италия, Швеция, Франция и други 56 милиона души в Китай все още са под карантина за ограничение на разпространяването на вируса.  
Според китайски учени пикът на болестта ще продължи още 2-3 седмици. За ковид 2019-nCoV няма ваксина, а грипните ваксини не пазят от него. Установено е, че е доста резистентен, популяризира се бързо, а заболяването е мощно заразна. Смъртността от болестта е към 2 %. При епидемиите от вируси с сходни характерности през 2003-та и през 2010-а години процентът на смъртност е бил по-висок - към 10, само че този факт никога не е утешителен. Сериозните случаи развиват тежка пневмония, изострен респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен потрес, които могат да доведат до гибел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР