Работна група в Столичната община подготвя нова Наредба за управление

...
Работна група в Столичната община подготвя нова Наредба за управление
Коментари Харесай

София разделя общинските наеми на жилища на пазарни и за бедни

Работна група в Столичната община приготвя нова Наредба за ръководство на общинските жилища, с която наемите на общинските парцели ще се разделят на такива за обществено слаби и на жилища с пазарен наем. Това оповестяват от " Московска " 33. Проектът към момента не е качен на страницата на общината за публично разискване. От администрацията акцентират, че новият документ няма да промени и отнеме права на сегашните наематели. След приемането той ще се отнасят за бъдещите наематели на общински жилища.

Създават се два жилищни фонда: „ Настаняване чартърен при изискванията на нормиран наем “ и „ Настаняване чартърен при изискванията на пазарен наем “. Първият фонд, в който наемът е нормиран, е за лица и фамилии, които са в риск от беднотия и обществено изключване. В тази група от Столична община показват младежите, които напущат профилираните институции,  хората с трайна степен на увреждания над 71 %, самотни родители, преподаватели във висши учебни заведения или научни институции до 35 - годишна възраст с просветителна степен „ лекар “ и други. Жилището може да се употребява единствено за период от 5 години и това е част от политиката за стимулиране на хората да излязат от икономическо-социална изолираност, разясняват от общината. Това изискване не важи за лицата с трайно понижена, над 71 %, продуктивност.

Фондът за настаняване в жилища на пазарен наем е за семейства, които могат да ги наемат посредством тръжна процедура по реда на Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на търгове и състезания. Срокът за наемане на такова жилище е 7 години.

Проектът за разпоредба вкарва нов диференциран метод към метода на установяване на цената на нормирания наем, съгласно спецификата на семейството. За тези, които са по пазарен наем, цената се  образува по наредбата за търговете.

С новата разпоредба се дефинират аварийни жилища за семейства, потърпевши при бедствия и повреди. Променен е и реда за увеличение на общинския жилищен фонд, има повече отговорности по контрола на районните кметове, както и е усъвършенствана методиката за приемане на точки при класиранията.

Бъдещият норматив трябва да вкара механизми за възстановяване ръководството на общинските жилища. Настоящите наематели ще продължат да ги употребяват по реда, по който са настанени в тях, както и ще могат да употребяват всички регламентирани благоприятни условия за тяхното пазаруване. Няма промени и в наемната цена. Новите условия, написани в плана за разпоредба, не разрешават потреблението на боклуци за отопление, както и притежанието на повече от едно МПС на домакинство (разпоредбите са част от ограниченията, които Столичната община постанова за запазване непорочност на въздуха в града). Бъдещите наематели ще би трябвало и да застраховат жилището в интерес на Следствен отдел към окръжна прокуратура за целия период на контракта, както и да платят еднократен депозит. Те няма да могат да купуват домовете, в които са настанени.

Проектът за наредбата ще бъде оповестен за публично разискване за период от 60 дни, допълват от " Московска " 33. В работната група по основаването му са взели участие съветници от всички политически групи, показани в СОС. Председател е Силвия Христова от ГЕРБ, която е и ръководител на комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. Останалите членове са: Ботьо Ботев (ГЕРБ-СДС), Иван Таков (БСП), Владислав Панев(съпредседател на „ Зелено придвижване “, част от групата на „ Демократична България “ в СОС), Борислав Иванов („ Патриоти за София “), Борис Бонев (Спаси София), зам.-кметът Дончо Барбалов и специалисти от администрацията на Столичната община.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР