Работна експертна група от медицински специалисти, която ще се сформира

...
Работна експертна група от медицински специалисти, която ще се сформира
Коментари Харесай

Държавата обмисля и сертификат за Т-клетъчен имунитет

Работна експертна група от медицински експерти, която ще се образува по силата на приемането на новия антиковид проект на кабинета от началото на януари, ще изследва опцията за въвеждането на " зелен документ " и за хората с така наречен " Т-клетъчен " имунитет.

Това отговори на запитване на депутата от " ИТН " Андрей Чорбанов министърът на опазването на здравето Асена Сербезова.

За въвеждането на сходна процедура приканват редица експерти, включително и здравният специалист от партията на Трифонов. " Докато проучванията за антитела, признати сега, са ориентировъчни, то точно Т-клетъчният имунитет е действително това, което може да покаже каква част от популацията е действително предпазена ", аргументира се Чорбанов.

Предвидено е осъществяването на редица изследвания, включително и по този въпрос, като задачата е да се направи действителна преценка на обстановката и да се вземат решения, увери на собствен ред здравният министър.

Към момента страната ни няма да закупува пети тип антиковид ваксина, стана ясно от отговор на Сербезова към някогашния титуляр на здравното министерство в кабинета " Борисов 3 " Костадин Ангелов. Въпреки че е била реализирана сделка с шведската Янсен за даването на препарата NOVAVAX, с решение на служебния кабинет от 11 август 2021 година желанията са прекратени. Основният мотив - България към този момент разполагала с 4 типа ваксини, а наличните количества доста превишавали темповете, с които популацията желае да се имунизира. Въпреки това стои на дневен ред опцията за започване на договаряния с Кралство Швеция за даване на въпросната ваксина при възможна потребност, разясни министърът на опазването на здравето.

Във въпросите депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов засегна и повдигнатият през вчерашния ден въпрос за подозренията за корупция към някогашния началник на болница " Лозенец " Радосвет Горнев, както и тези към доставката на бързи проби за учениците от 1-и до 4-и клас. Що се отнася до проблема с болничния началник, Министерството на здравеопазването е подхванало всички нужни ограничения за изясняване на проблема. По тематиката с проби - не била открита корупция, а единствено предпоставки за такава.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР