Работи се по създаване на иновативен интегриран туристически продукт между

...
Работи се по създаване на иновативен интегриран туристически продукт между
Коментари Харесай

Природен парк Врачански Балкан участва в нов трансграничен проект

Работи се по основаване на новаторски интегриран туристически артикул сред България и Румъния. естествените паркове "Врачански Балкан " и "Железни врата ".

Проектът е ориентиран към двете най-големи предпазени територии в трансграничния регион - българският Природен парк "Врачански Балкан ", разгласен за подобен през 1989 година с повърхност 28 804 ха. и румънският Природен парк "Железни врата " с обща повърхност от 115 655 ха, основан през 2000 година. Двата парка съхраняват неповторимо биологично и ландшафтно многообразие и са измежду най-значимите "Натура 2000 " зони в своите страни.

Обща цел на плана е поощряване на взаимно стабилно и уравновесено икономическо развиване на териториите на двата естествени парка посредством диверсифициране на туристическото предложение и развиване на туризъм, основан на културното и естествено завещание.

Предвижда се да бъдат цифровизирани и направени триизмерни цифрови модели на естествените паркове с висока акуратност и в подобаващи мащаби. Ще бъдат цифровизирани всички значими обекти на естественото и културното завещание в двата парка - замъци, църкви, манастири, скални явления, пещери, интерпретативни направления, които също ще бъдат 3Д визуализирани.

В посетителските центрове на двата парка ще бъдат оборудвани и обзаведени модерни демонстационни цифрови зали, в които ще могат да се експонират цифровизираните обекти. Съвременните технологии ще разрешават "полет " над парковете, "разглеждане " на забавни ландшафти, избиране и "посещение " на съответни обекти от културното и естествено завещание във виртуална действителност, "разходка " по съответен туристически маршрут и други.

Ще бъде основан новаторски цифров уеб-портал с виртуална видео разходка из естествени и културни обекти в двата парка, виртуална галерия на музеите от региона, база данни с цифровизирани експонати, показване на традициите и обичаите на хората от трансграничния район. Към портала ще има благоприятни условия за събаряне на приложение за 3Д снимане за мобилни устройства и благоприятни условия за качване на цифровизирани 3Д изображения.

На базата на всичко това ще бъде създаден и внедрен неповторим туристически артикул, конкурентен, способствуващ, за повишение на икономическата успеваемост на туризма. При създаването и внедряването на туристическия артикул ще бъдат създадени четири културно-туристически маршрута в комбиниране с естествени обекти, които също ще бъдат 3Д цифровизирани и експонирани в залите и уеб-портала.

Потенциалните туристи от двете страни на границата ще получат неповторимата опция да добият цялостна визия за туристическите атракции в двата парка, да ги сглобяват и комбинират. Продуктът ще бъде интегриран с други типове туризъм в по-широкия териториален подтекст: екологичен, състезателен, поклоннически, ваканционен, летен, събитиен.

Част от плана се финансира от Европейски Съюз: 356 472.52 евро, а общата му стойност е 419 379, 44 евро. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване в границите на Програмата INTERREG V-А Румъния - България и ще се осъществя в партньорство с Дирекция на естествен парк "Железни врата " в Румъния.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР