Работейки като гещалт терапевт, Евгений Веритов избрал за себе си

...
Работейки като гещалт терапевт, Евгений Веритов избрал за себе си
Коментари Харесай

14 житейски урока от гещалт психологията

 костюмиран-мъж-държи-часовник

Работейки като гещалт терапевт, Евгений Веритов избрал за себе си няколко значими неща. По негови думи, въпреки те да звучат доста простичко, въздействат доста върху това, което се случва с нас. Предлагаме ви да се запознаете с този набор от гещалт-лайфхакове, които може някой ден да създадат живота ви по-хубав:

1. Хората се държат по този начин, както се държат, и вършат това, което вършат, не тъй като са такива отпадъци, а тъй като нещо ги е направило такива. Дори най-големият отпадък е минал някакъв път преди да стане подобен и е допустимо даже да не схваща, че може да постъпва по различен метод. Това осъзнаване въздейства добре върху умеенето да се одобряват хората.

2. Но пък не сте длъжни да приемате тези, които не харесвате. Умението да не приемате някого е не по-малко значимо от умеенето да го приемате. Изобщо, да не вършиме нещо с хора, които не харесвате, е здравословна и потребна процедура.

3. Говорете с хората за това, което чувствате. Научете хората, че вие сте човек, който приказва за своите усеща. По този метод, в вероятност, ще извършите положително и за себе си, и за тях. Дори да си мислите, че не е по този начин. Дори те да си мислят, че не е по този начин.

4. Когато говорите за своите чувста, използвайте формулировката „ Чувствам се обиден/а “, вместо „ Ти си козел “. Тогава има по-голяма възможност да ви чуят.  Това предписание е доста по-ценно, в сравнение с си мислите.

5. Доверието към другар е важен подарък, който вършиме първо на себе си. 

6. Процесите, които се случват в нас, даже да не ви харесват, извършват някаква значима за нас функционалност. Просто от време на време са в спор или ни защищават освен от противен опит, само че и от по-важни неща.

7. Позитивното мислене е нелепост. То отвлича вниманието от действителните проблеми и от реалнтие задания.

8. Трудно ни е с тези неща, които трансформират визията ни за себе си. Дори в случай че те н трансформират към по-добро. Това е парадоксът.

9. Не питайте – „ Може ли човек да мисли/чувства/постъпва по този начин? “ Да, може. А може и да не постъпва. Въобще индивидът е изумително нещо.

10. Ако игнорирате своите усеща и страсти, то душeвността ви сигурно ще ви съобщи. Ако тя към момента не го е направила, значи събира сили, с цел да ви шамароса по-силно.

11. Пелевин беше прав: с цел да схванеш за какво си се озовал в гъз и да излезеш от него – най-често са два самостоятелни един от различен процеса. Ако с цел да се измъкнете от задника, би трябвало да се наложи да разберете по какъв начин сте се оказали в него – разберете. И незабавно се ориентирайте към излизане.

12. Родителите може и да не бъдат обичани. Да, мама и баща може да не ги обичате. А може и да ги обичате.

13. Хубаво е когато вашите усеща, полезности и мисли се почитат, само че като цяло никой не е задължен да го прави. Ако мислите другояче, то скоро ще изпаднете в мъчно състояние.

14. Това, което не знаем за себе си, ни ръководи повече от това, което знаем за себе си.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР