Работещите в държавните областни болници ще получат между 150 и

...
Работещите в държавните областни болници ще получат между 150 и
Коментари Харесай

В областните болници ще получат 150-250 лева увеличение на заплатите от юли

Работещите в държавните регионални лечебни заведения ще получат сред 150 и 250 лв. нарастване на заплатите с юлските си хонорари, разгласи здравният министър Кирил Ананиев, който е на обиколка из лечебните заведения в страната.

Ананиев посочи, че нарастването няма да е еднообразно на всички места. Ръководствата и личният състав на лечебните заведения ще вземат решение дали нарастванията ще бъдат към главните заплати или под формата на в допълнение материално стимулиране Тяхно ще бъде и решението дали всички ще получат еднообразно нарастване или ще има диференциация. Ананиев изясни, че от срещите му с работещите в регионалните лечебни заведения е схванал, че се ползват разнообразни механизми на образуване на възнагражденията.

“В едни лечебни заведения избират полученото нарастване да се употребява за повишение на главните работни заплати, с което надлежно те се доближават до заложеното в Колективния трудов контракт. В други лечебни заведения обаче управленията и самият медицински личен състав избират нарастване на главните работни заплати с по-бавни темпове, а по-голямата част от получените средства да се дадат под формата на в допълнение материално стимулиране, като аргументът на вторите е, че по този метод се подтиква личният състав, който изнася най-голямата тежест в лечебния развой “, разяснява Ананиев.

Ананиев разяснява, че задачата на Министерство на здравеопазването е заплатите да доближат заплатите, заложени в Колективния трудов контракт в бранша. “Важно е да подчертаем, че междинните брутни работни заплати в 9 регионални лечебни заведения са сред 1200 и 1400 лева за експертите по здравни грижи, а на лекарите са доста по-високи “, уточни Ананиев.

Той разгласи, че през септември ще бъде изработен разбор на осъществяването на бюджета на НЗОК и при положение, че има икономисан запас, той ще бъде ориентиран предпочитано към болничната помощ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР