Работата по българската ваксина срещу COVID-19 продължава и в момента

...
Работата по българската ваксина срещу COVID-19 продължава и в момента
Коментари Харесай

Проф. Петрова: Българската ваксина срещу COVID-19 най-вероятно ще действа срещу всички варианти

Работата по българската ваксина против COVID-19 продължава и сега се вършат тествания с лабораторни мишки, които на идващия стадий ще бъдат изпратени в Института „ Пастьор “ в Шанхай. Там те ще бъдат инфектирани с коронаврусна зараза и ще се проведат проучвания, които да покажат до каква степен е ефикасна имунизацията ни. Това съобщи пред БГНЕС проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология към Българската академия на науките. Тя разкри, че следва и създаването на втори първообраз, който този път ще бъде финансиран от фонда „ Научни проучвания “, с който следва напълно скоро да подпишат контракт.

Причината България да не може да сътвори своя ваксина бързо се дължи на това, че в останалите страни са налети доста милиарди в разработките, а учените са получили сериозна държавна поддръжка.

От думите проф. Петрова стана ясно още, че нашата ваксина най-вероятно ще бъде под формата на спрей.

„ Принципът на българската ваксина е протеинова ваксина. Тя залага на части от разнообразни белтъци от ковид. Освен към 70 късчета от спайковия протеин, ние залагаме и на още 77 късчета от други протеини – от вирусната обвивка, нуклеокапсида, разнообразни гликопротеини. Тя най-вероятно ще работи против всички разновидности, тъй като ще е мулти епитопна ваксина “, заключи проф. Петрова.

Надеждите, които се свързват с имунизациите са оправдани, само че за жалост, в българското общество се сътвори една неуравновесеност по отношение на имунизирането. Има прекалено много страсти. За момента няма доказателства, че човек може да почине след имунизиране, съобщи прод. Петрова.

„ Няма нито един потвърден подобен случай. Емболии, тромби и разнообразни сърдечно-съдови проблеми се появяват със същата периодичност измежду популацията както при имунизираните, по този начин и при неимунизираните. Леталният край може да се дължи на стичане на събитията, само че е допустимо и стресът да оказва някакво въздействие. Има една неуравновесеност измежду популацията дали да се имунизира, дали са постъпили вярно. Прекалено доста страсти се внесоха във имунизирането, с цел да могат тези хора да бъдат спокойни. Хора припадат след имунизирането, само от стрес “, сподели тя.

Проф. Петрова изрично опроверга слуховете, че е допустимо да се заразим, когато ни имунизират.

„ Няма връзка сред имунизираните и новозаразените. Ваксините не подсигуряват, че вие няма да се болестите, откакто сте имунизирани. Всички производители обаче подсигуряват лекото протичане на болестта, че няма да има по-голям брой приети в болница и тежко превозване на болестта “, изясни тя.

България не стои добре в съпоставяне със света по ритъм на имунизиране. До момента сме ваксинирали с две дози едвам 60 000 души или 0,85% от популацията, означи проф. Петрова.

Според нея всеобщата имунизация у нас е трябвало да се прави от персоналните лекари, които познават пациентите си, а не във имунизационни центрове.

„ Това е първата същинска международна пандемия през XXI век. Математическите модели предвидиха нейното развиване, предсказаха първата, втората и трета вълна, на които сме очевидци. Човечеството реагира съответно. Надеждите, свързани с имунизациите бяха оправдани. Започнахме всеобщо да имунизираме популацията “, сподели проф. Петрова.

Тя не приема изказванията на някои нейни сътрудници, че имунизациите са отговорни за новите разновидности.

„ Това не е по този начин. Мутациите на вируса са обикновено еволюционно събитие. Колкото и да сме сюрпризирани, те ще продължат. Виждате, че по целия свят се явяват разновидности. От през вчерашния ден към този момент имаме вест и за нова френска разновидност. Тя беше открита при изцяло геномно секвениране на коронавируси, изолирани от една от френските провинции. Непрекъснато могат да се откриват разновидности във вируса. За тази разновидност не е потвърдено, че има по-висока вирулентност или че води до някакви затруднения “, съобщи шефът на Института по микробиология.

Проф. Петрова разясни, че разновидностите в тези разновидности са по-съществени в спайковия протеин и има опасения, че утвърдените към този миг ваксини ще обезпечават по-слаба отбрана против новите типове на вируса.

„ Ваксините ще пазят в по-ниска степен, само че без значение от това те ще продължат да работят, имунната система към този момент се е срещнала с патогена и ще може да реагира “, уверена е тя.

Според нея една от имунизациите, които резервират изцяло действието си върху вируса във всичките му разновидности е на „ Новавакс “.

„ Ваксината на „ Янсен “ си има цялостна отбрана против южноафриканския вид. Ваксините на „ Пфайзер “ и „ Модерна “ продължиха да са ефикасни против английския вид. Новите разновидности нямат толкоз огромни разлики от първичния, пандемичен вариант “, сподели още проф. Петрова.

Ученият не изключи, че ще се наложи едно „ ъпдейтване “ на имунизациите.

„ Фирмите започнаха да вършат опити с трета доза, която съдържа обновените елементи на новите разновидности, тъй че да може да се реагира и против тях. Ако има трета доза при двудозовите ваксини, то тя ще е против всички нови разновидности “, съобщи проф. Петрова.

Най-напред в този развой са от „ Модерна “, които към този момент са почнали да изследват по какъв начин работи третата доза от имунизацията.

Проф. Петрола не изключи разновидността, при който ще би трябвало да се имунизираме всяка година, както е против грип. Това се дължи на обстоятелството, че имунитетът, основан след имунизацията, трае в границите на 1 година. „ На този стадий не можем да кажем, че имунизацията ще е с продължителност до живот или няколко години “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР