Работа без трудов договор, извънредни работни часове, които не се

...
Работа без трудов договор, извънредни работни часове, които не се
Коментари Харесай

Куриер: Работя без трудов договор и извънредно. Излъгаха ме, че ще взимам по 12,60 евро на час

Работа без трудов контракт, изключителни работни часове, които не се заплащат, началници, повишаващи звук. Списъкът с обвиняванията на куриерите, които всеки ден разнасят пратките на " Амазон ", е дълъг. Мартин е един от тях - през месеците, в които е разнасял колета в Хановер, се е сблъсквал с всичко това.

" Отначало работата беше добра ", споделя мъжът, чието име в този репортаж е променено. 

" Но в един миг нещата минаха всевъзможни граници. Намирах се в регион с доста високи здания. Трябваше да хвърча, с цел да съумея да свърша работата си. "

Стотици подизпълнители доставят за " Амазон "

Куриерите, които доставят пратките на " Амазон ", обикновено не са наети от самата компания, а от подизпълнители, които доставят поръчките от името на американската компания. " Амазон " изяснява, че работи със стотици дребни и междинни сътрудници в Германия.

Мартин е бил нает от компанията KPS Kleinpaketservice GmbH. Според информация от интернет страницата ѝ в нея работят над 500 души, виновни за доставките на над 100 000 колета на ден в цялата страна. Напрежението е изключително огромно, твърди Мартин. На гласово известие във вътрешен чат на подизпълнителя се чува по какъв начин поради пожелан един почивен ден мъжки глас крещи на водачите:

" Всеки, който си вземе като свободен утрешния ден без мое позволение и не пристигна на работа, ще бъде уволнен. Трябва да си нагласяте графика съгласно работата, а не работата да се наглася по отношение на вас. "

Натиск и ексклузивен неплатен труд

След това мъжът продължава да крещи даже по-силно: " Писна ми от вас. Утре има работа и всички би трябвало да дойдете. " На други гласови съобщения същият човек, който съгласно няколко куриери е шеф на обект, крещи и даже и ги наскърбява.

" Но освен огромният натиск бе проблем ", продължава Мартин. Според него заплащането също не е било положително. Според ангажимента му, той е трябвало да получава по 80 евро за осем часа работа. Принуден е бил обаче да работи доста повече. Твърди, че не е получил и трудов контракт, а положеният от него ексклузивен труд - към 200 часа - не му е бил обезщетен. Компанията му дължи още няколко хиляди евро.

Нередности и в счетоводството?

Възможно е компанията, наела Мартин, да дължи пари и на страната. Разследващи публицисти настояват, че съгласно счетоводните ѝ доклади размерът на платените от нея налози е прекомерно невисок. Миналата седмица митниците са иззели документи на компанията в цяла Германия - в границите на разследване по съмнение, че тя не е плащала правилно обществени осигуровки и налози, настояват проверяващи публицисти.

И различен пощальон, работил за същата компания, насочва обвинявания към някогашния си шеф. Твърди, че е получил трудов контракт, съгласно който е трябвало да взима по 12,60 евро на час. Вместо това той е получавал едвам 9,82 евро на час, както излиза наяве и от разписките от заплатата.

" Амазон " бяга от отговорност

Нони Морисе от синдиката " Верди "  поддържа контакт с няколко от някогашните и сегашни водачи на компанията подизпълнител на " Амазон ". Според разказаното от служащите, работодателят им залага на престъпни трудови практики. Морисе обаче счита, че и американската корпорация носи отговорност за неприятните условия на труд, предава " Deutsche Welle ".

" Амазон " отхвърля да има вина. В документално изказване компанията показва, че сигурността и благосъстоянието на водачите са главен приоритет, а подизпълнителите се задължават със подписаните с нея договори да съблюдават законите. След извършена инспекция " Амазон "  е пожелал да приключи съдействието си с въпросния подизпълнител - компания, с която работи от 2020 година насам.

Каква е ролята на управляващите?

За Морисе това не е задоволително, а и казусът надалеч не е изолиран. " За страдание сходни разкази сме чували и за други компании, които работят за " Амазон "  в страната. Отговорност за ситуацията на куриерите носят и политиците. Морисе упорства федералният министър на труда Хубертус Хайл да ограничи всеобщо подизпълнителските контракти в бранша на доставката на пакети, или даже да ги забрани изцяло.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР