QatarEnergy обяви 27-годишна сделка за доставка на природен газ с

...
QatarEnergy обяви 27-годишна сделка за доставка на природен газ с
Коментари Харесай

Катар подписа с Китай газова сделка за 27 години

QatarEnergy разгласи 27-годишна договорка за доставка на природен газ с Китай, наричайки я " най-дългата ", която в миналото е била сключвана, до момента в който ускорява връзките си с Азия в миг, когато Европа се бори за различни източници.

Държавната енергийна компания ще изпраща 4 млн. тона полутечен природен газ годишно от новия си план North Field East на Китайската петролна и химическа корпорация (Sinopec), съобщи тя.

Сделката " бележи най-дългото съглашение за доставка на газ в историята на промишлеността за полутечен природен газ ", съобщи Саад Шерида Ал-Кааби, министър на енергетиката на Катар и основен изпълнителен шеф на QatarEnergy.

Азиатските страни, отпред с Китай, Япония и Южна Корея, са главният пазар за катарския газ, който от ден на ден се търси от европейските страни след нахлуването на Русия в Украйна.

Преговорите с европейските страни са затруднени, защото Германия и други страни се въздържат от сключване на дълготрайни покупко-продажби, каквито се подписват с азиатските страни.

Северното находище е в центъра на проектите на Катар за увеличение на производството на полутечен природен газ с повече от 60 % до 126 млн. тона годишно до 2027 година

Китай е първата страна, която подписа договорка за North Field East.

Председателят на китайската компания разкри, че тя е поискала и цялостен дял от плана North Field South, който е доминиран от западни енергийни колоси.

Споразумението ще " затвърди още повече отличните двустранни връзки сред Китайската национална република и Държавата Катар и ще спомогне за облекчаване на възходящите енергийни потребности на Китай ", съобщи Кааби.

Председателят на Sinopec Ма Юншенг, който взе участие във виртуалната гала по подписването от Пекин, съобщи, че това е " знаково " съглашение, тъй като " Катар е най-големият снабдител на полутечен природен газ в света, а Китай е най-големият вносител на полутечен природен газ в света ".

Той съобщи на церемонията, че през октомври предходната година е изискал " публично " дял от катарския план " North Field South ". Френската TotalEnergies, английската Shell и американският колос ConocoPhillips ще разделят 25-процентния задграничен дял в находището.

" Благодаря ви, че го разгледахте съществено ", сподели Ма на Кааби по време на церемонията, като добави, че Sinopec желае да изследва и други евентуални покупко-продажби с QatarEnergy. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР