Пьонгчанг 2018 ще остане в историята като най-успешната зимна олимпиада

...
Пьонгчанг 2018 ще остане в историята като най-успешната зимна олимпиада
Коментари Харесай

Какво стои зад успеха на Норвегия в Пьонгчанг

Пьонгчанг 2018 ще остане в историята като най-успешната зимна олимпиада за Норвегия... най-малко до игрите в Пекин през 2022 година Спортистите от скандинавската страна демонстрираха страхотна форма и закономерно оглавиха класиране по медали.

Норвегия приключи игрите с рекордните за страната 14 златни оценки, колкото имаше и Германия. За последно скандинавците бяха най-успешната нация с 13 първи места в Солт лейк сити 2002. В Пьонгчанг те усъвършенстваха също и върховото достижение за най-вече оценки от една зимна олимпиада, като завоюваха общо 39 медала - с два повече от Съединени американски щати във Ванкувър 2010.

Силното показване в Пьонгчанг утвърди Норвегия като най-успешната нация на зимни олимпийски игри. От първите зимни игри през 1924 година в Шамони скандинавците са спечелили 132 златни, 125 сребърни и 111 бронзови оценки или общо 368 медала. Но каква е тайната зад техните триумфи?

Да се родиш със ски на краката

Норвегия е страна с население от малко над 5.2 милиона души. Страната е известна с неограничения си достъп до снежни направления, които са с дължина 30 хиляди километра. При огромното съществуване на сняг главното занимание на локалните е карането на ски.

" Тук постоянно споделяме, че си роден със ски на краката. В неделите всеки отива в гората да кара ски, тъй като всички желаят да го вършат ", споделя най-младият олимпийски първенец в ски бягането Йоханес Клаебо. На 21 години и 115 дни той завоюва спринта, а по-късно и отборната конкуренция в Пьонгчанг.

Спортът в Норвегия има обществен темперамент. В страната съществуват 11 хиляди клуба за зимни спортове, в които членуват 93% от младежите в страната . От държавното управление се пробват да дават опция на децата да се забавляват, а не да гледат спорта като неприятно обвързване.

" Нашата визия е спорт за всеки. Преди 12-годишна възраст спортът би трябвало да е развлечение. До тогава не фокусираме вниманието си върху това, кой ще бъде победител ", споделя президентът на олимпийския комитет на Норвегия Том Твед.

 Какво стои зад триумфа на Норвегия в Пьонгчанг
© Reuters

Основна заслуга за триумфите на Норвегия има отличната спортна инфраструктура в страната. Властите се стараят да влагат пари в избрани спортове, без да изпадат в огромни разходи . Местната спортна федерация има бюджет от 13.7 милиона паунда за летни и зимни игри. За съпоставяне Англия харчи 10 пъти повече за най-големите спортни конгреси - 137.5 милиона паунда.

" Не влагаме в скелетона или бобслея като Англия, тъй като това коства доста пари. Парадоксът при Норвегия е, че страната е доста богата, само че имаме вяра в обществения метод за правене на нещата. Успехът би трябвало да пристигна от здрава и единна работа ", разяснява Твед.

" Олимпиятопен " - просвета и технология ведно

Големият брой спортуващи деца дава опция за по-добър асортимент при подрастващите. Навършилите 12-13 години гении стартират целенасочена подготовка в националния център " Олимпиятопен ".

Щабквартирата на ски бягането е основана преди домашната олимпиада в Лилехамер през 1994 година като резултат от срамното показване на игрите в Калгари 1998. Тогава норвежците се показват пагубно и не печелят златен орден. Това постанова преструктуриране и създаване на ясна посока за развиването на спорта в страната.



С времето " Олимпиятопен " се развива като софтуерен център и на други зимни спортове. Вероятно това оказа помощ на Норвегия да завоюва злато в шест разнообразни спорта в Пьонгчанг - алпийски ски, биатлон, ски тичане, ски свободен жанр, ски скокове и бързо пързаляне с кънки.

" Всичките ни медали пристигнаха от спортисти от нашите локални клубове. Ако състезателят е добър, ние го вземаме в " Олимпиятопен " - нашият първокласен център, където спортната просвета влиза в деяние ", сподели Твед за центъра, който има годишен бюджет от 24.2 милиона $.

Заедно можем повече

Отличителната характерност при норвежците е тяхната взаимност. Състезателите прекарват към 250 дни дружно в подготовка, сядат на една маса за хранене, а постоянно им се постанова да се настаняват дружно.

" Готино е да си част от това, тъй като всеки въодушевява всеки. Обратно в хотела всички сме другари, които се размотаваме в близост. Опитваме се да се съревноваваме един с различен и да се забавляваме ", сподели ски бегачът Клаебо.

 Радостта на норвежците при спечелването на купата в отборната конкуренция в алпийските ски
© Reuters

Радостта на норвежците при спечелването на купата в отборната конкуренция в алпийските ски

Правенето на сладкиш за всяка купа се е трансформирало в традиция за норвежците на огромни шампионати. Вечерта след спечелването на златния орден целият тим се събира и се храни в чест на спечелилия.

" Чувството е прелестно, когато всяка вечер има сладкиш на масата. Затова имаме четирима готвачи. Един нямаше да се оправи с всички тези сладкиши ", добавя биатлонистът Йоханес Тингес Бьо, който завоюва злато в самостоятелното на 15 км и сребро с мъжката щафета в Пьонгчанг.

 Хавард Лоренцен сграбчи злато и сребро в бързото пързаляне с кънки
© Associated Press

Хавард Лоренцен сграбчи злато и сребро в бързото пързаляне с кънки

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (276)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР