Пясъчната сляпа къртица (Spalax arenarius) е застрашен вид, ендемичен за

...
Пясъчната сляпа къртица (Spalax arenarius) е застрашен вид, ендемичен за
Коментари Харесай

Екологична катастрофа? Застрашени видове са в капана на войната срещу Украйна

П ясъчната сляпа къртица (Spalax arenarius) е заплашен тип, ендемичен за региона на Долни Днепър в Южна Украйна. Районът е окупиран от Русия от февруари 2022 година, а на 6 юни 2023 година хидроенергийният контейнер и язовир " Каховка " в района се срутват, което води до широкомащабни наводнения и опустошения. Украинските военни и НАТО упрекват Русия, а специалистите допускат, че вредите могат да бъдат или умишлена, или непреднамерена последица от съветската окупация.

Shout out today for 's sandy blind mole-rat. An endangered species with only 20,000 left, it along with other rare wildlife are in great danger - due to potential damage to wildlife parks along the flooded & now polluted Dnipro river
— Glasnost Gone (@GlasnostGone)
Понастоящем е невероятно да се оценят цялостните последствия от бедствието, защото регионът продължава да е под съветска окупация. Въпреки това събитието, което унищожи къщи и засегна естествени обекти с интернационално значение, беше оповестено в Украйна за най-голямата екологична злополука след детонацията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 година Изчислено е, че 18 куб. км вода от язовира са се пропукали, отмивайки замърсители и отпадъчни води надолу по течението към Черно море и измествайки мини. Загубата на вода за напояване в селското стопанство засегна и международната продоволствена сигурност, а загубата на биоразнообразие беше забележителна.

Смята се, че на фона на това заличаване популацията на ендемичната сляпа пясъчна къртица е намаляла с 50%. За някои хора животното е възприето като следващата жертва на съветската експанзия.

Херсонска област, в която се намира " Каховка ", не е единствена измежду екологичните жертви на войната в Украйна. Понастоящем Украйна е най-голямата миньорска територия в света и към 2000 екологично предпазени зони са били под съветска окупация. Степента на екологичните вреди може да се види на Ecodozor - платформа, създадена от Zoi Environment Network с поддръжката на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда и други, с цел да се картографират последствията и рисковете от военните дейности.

В момента украинското държавно управление се пробва да проверява и каталогизира вредите. Но разрушенията може би не са единственото екологично завещание от съветската инвазия. Дори измежду скръбта апелите за екологична правдивост също станаха част от съпротивата на Украйна против съветската експанзия. И постепенно, посредством разнообразни държавни начинания и художествени изложения, публичната информираност за последствията от унищожаването на околната среда нараства.

Това е реакция, която има дълбоки корени: възмущението от екологичните вреди, породени от нуклеарния гърмеж в Чернобил, способства за разрастването на придвижванията за самостоятелност в тогавашна руска Украйна.

И въпреки всичко до каква степен може да стигне днешната екологична угриженост, до момента в който войната продължава?

*Повече вижте във видеото: " След гърмежа в Каховка: Опасност от екологична злополука в Украйна "

Нарастващо екологично схващане

След злополуката в " Каховка " имаше необятно публикувана тъга: освен за загубата на човешки животи и домове в наводнението, само че и за изгубването на цели светове, които са били под вода. В интернет се разпространяваха кино клипове и видеозаписи, в които се вижда по какъв начин хората се провират през високата до кръста вода, с цел да избавят животни и да изтеглят домашни любимци. Няколко часа след бедствието известни украински медии писаха за евентуалните последствия за застрашени типове, като дебелоопашатата джербоа (Stylodipus telum) и пясъчната сляпа къртица.

В света на културата ползата към екологичните последствия от войната също наподобява се е нараснал. Павилионът на Украйна на миналогодишното архитектурно биенале във Венеция отразяваше тераформирането на отбранителните структури и въздействието на войната върху околната среда. В Украйна най-голямото събитие в региона на изкуството в страната - Киевското биенале 2023 - включваше галерия, отдадена напълно на река Днепър, на която е ситуиран язовирът " Каховка ".

-made ecocide
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР