Путин вероятно ще обяви в края на годината, че ще

...
Путин вероятно ще обяви в края на годината, че ще
Коментари Харесай

Най-сериозният противник на Путин

Путин евентуално ще разгласи в края на годината, че ще се кандидатира за четвърти мандат

- Въпросът на президентските избори следващата година е не кой ще победи, а каква стратегия ще организира Путин, с цел да съживи повехналия напредък.

- Самият Путин признава, че петролният модел на напредък е привършен. Но това не е гаранция, че в идващия си мандат ще търси нов. Още по тематиката
Кремъл интензивно се заиграва с крайнодесни партии в Европа. Но вкъщи ги преследва, опасявайки се от възможен техен съюз с други опозиционни групи

Главният редактор на изданието " Россия в глобальной политике " и началник на Съвета по външна политика пред " Капитал "

Избухналото неодобрение вдъхна живот на съветската съпротива. Но към този момент не заплашва президента

Русия се държи все по-заплашително. И въпреки никой да не желае война, напрежението ще продължава да ескалира

Какво значи промяната на началника на президентската администрация Сергей Иванов за разбъркването на властовите пластове в Кремъл

Сривът на петрола и глобите събарят стопанската система на колене. Но промени не се задават, митинги - също

Защо Русия има потребност от проект В

Показното заличаване на храни приказва за неуспеха на съветското ембарго. Дори да не смъкна рейтинга на Путин, това ще усили бедността и неустойчивостта

Кой е Константин Малофеев, кремълският олигарх с ползи в България

Западните съдружници няма да празнуват дружно с Путин 70-ата годишнина от успеха над нацизма, само че това не тормози Кремъл
В случай че съветският президент Владимир Путин се кандидатира за нов мандат следващата година, главният съперник, с който ще би трябвало да се бори, ще бъде стопанската система. Въпросът на изборите - стига Путин да не изненада всички, като реши да се отдръпна - е не кой ще победи, а каква стратегия ще организира президентът, с цел да съживи повехналия напредък. И до момента в който политическата съпротива се е изместила към улицата, конкуренцията сред демократични и консервативни икономисти за тактиката на Кремъл през идващия мандат към този момент върви с цялостна мощ. А на нейния декор е консенсусът, че единственият късмет руснаците да се извърнат против Путин е в случай че стопанската система колабира.

Страх = промени

Битката за бъдещия съветски стопански модел се води близо до стените на " Кремъл ". В тогавашното здание на фабриката за шоколадови произведения " Красный Октябрь ", превърнато през днешния ден в съвременна лофт постройка, кореспондентът на " Капитал " участва неотдавна на разгорещена полемика по тематиката. " Държавата е длъжна да се намесва в стопанската система, когато пазарът даде накъсо ", споделя, обръщайки се към залата, водачът на " Партия Роста " и омбудсман на Кремъл по въпросите на бизнеса Борис Титов.

На пръв взор е необичайно да се чуят сходни думи от човек с дясно-либерални възгледи, какъвто е Титов. Но дебатът за потребността от държавна роля в стимулирането на стопанската система се случва в границите на " Столипинския клуб " - неофициална група, която сплотява както десни, по този начин и леви икономисти, които назовават себе си пазарни реалисти и имат въздействие в Кремъл. Тук на едно място могат да се видят хора като някогашния министър на стопанската система Андрей Нечаев от държавното управление на премиера либерал Егор Гайдар и левия политик и икономист Оксана Дмитриева.

Самият Титов си партнира в дебата с икономическия консултант на Путин Сергей Глазев – и двамата клонят към това, че е нужно да се наливат пари не във финансови институции, а да се дават заеми на индустрията. В тактиката за напредък участват още цели като намаление на лихвите на Централната банка, които сега са 9%, внезапно понижаване на налозите за дребния и междинния бизнес и въвеждане на налог върху покупките на валута от компании. Членовете на " Столипинския клуб " считат, че нарастването на държавните вложения с една пета до 26% от Брутният вътрешен продукт ще докара до осезаемо оживление.

Всички са съгласни, че незабавните промени са нужни, защото ниските цени на нефта не обезпечават стопански напредък, а неналичието му води до утежняване на обществената обстановка. " Хората, изключително младежите, не виждат вероятности. От тук и присъединяване им в протестни акции, " показва Дмитриева. При последните такива на 12 юни полицията арестува 731 души в Москва, в това число водача на митингите Алексей Навални. Обединяващият девиз на демонстрациите, които през юни обгърнаха над 140 града, е битката с всепроникващата корупция.

В идеалния вид в идващия си мандат Путин ще назначи министър председател технократ и ще му даде опция да реализира огромни стопански промени. Само че, както отбелязва водещият на полемиката, основният редактор на съветското сп. Forbes Николай Усков, с цел да се вършат промени, е " нужно у властта да има боязън ". Бившият зам.-министър на финансите Олег Вюгин, който добре познава доста от актуалните министри, счита, че пасивността им се дължи на това, че " не знаят каква ще бъде политическата обстановка в страната ".

Сигурното е единствено, че в случай че хората излязат всеобщо на улицата, там ще ги изкара не Навални или Дръжавният департамент на Съединени американски щати, а стопанската система. Реалните приходи падат към този момент втора поредна година. Проучванията демонстрират, че над 70% от руснаците харчат за храна една трета от заплатата си и се готвят да икономисват, с цел да могат да си разрешат лятна отмора. Най-тежко е ситуацията в районите. Московчанинът Роман, неотдавна дошъл в столицата от Ставрополска област, където е роден последният президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаим Горбачов, споделя, че жителите на града, където той е живял, взимат артикули от магазина на заем. За глобите, наложени на Русия от Европейски Съюз и Съединени американски щати, от дълго време към този момент никой не приказва – същинският проблем е в структурата на съветската стопанска система и зависимостта й от суровините.

Шведска икономическа маса

Независимо че самият Путин неотдавна съобщи, че " предходните модели на стопански напредък към този момент са се изчерпали ", не е ясно каква стратегия ще одобри президентът. Освен концепциите на " Столипинския клуб " има и такива на други стопански кръгове, като " Стратегия 2035 ", предлагана от някогашния финансов министър Алексей Кудрин, на който Путин се доверява повече. Планът на Кудрин за икономическа гражданска война, която да докара до " експортен взрив " и " софтуерна гражданска война ", включва елементи като понижаване на ролята на страната, приватизация на петролната индустрия, повишение на пенсионната възраст и увеличение на разноските за обучение, опазване на здравето и инфраструктура при прецизен бюджетен надзор.

Главният икономист на рейтинговата организация " Эксперт РА " Антон Табах смята, че президентът, избирайки проект за икономическо развитите след успеха на изборите през 2018 година, ще устрои самобитна " шведска маса ". " Той ще подбере това, което смята за нужно от всяка тактика. По въпросите на финансовия бранш и макроикономиката ще бъде Кудрин. Ще има и някакви детайли от програмата за поддържане на избрани промишлени браншове ", убеден е Табах. Само в един случай ще са нужни по-радикални дейности. " Ако петролът внезапно поевтинее, тогава ще би трябвало да се прави избор. Дотогава няма да има особена потребност ", споделя Табах пред " Капитал ".

Ах, тази корупция

Кремъл може да потърси и други способи за туширане на назряващото неодобрение, което радикалният политик и публицист Едуард Лимонов дефинира като " апетит за правдивост ". " Властта схваща, че приватизацията през 90-те години беше извършена непочтено и би трябвало да работи ", споделя пред " Капитал " Лимонов, който възнамерява в края на юли да организира в центъра на Москва митинг за преразглеждане на резултатите от раздържавяването.

Намек, че Кремъл усеща казуса, има и във кино лентата " Интервю с Путин " на Оливър Стоун. В диалога с режисьора съветският президент акцентира, че един от главните проблеми в Русия е " в огромната разлика в приходите сред богатите и хората с невисок стандарт на живот ".

Дори да не се стигне до радикални хрумвания като преразглеждане на приватизацията, борбата против свръхбогатите може да се трансформира в тематика на новия мандат на Путин. Първите признаци за това към този момент са забележими – през седмицата президентът внесе в Думата законопроект за ратификация на спогодба на Съвета на Европа за конфискуване на приходите от незаконна активност. Путин към този момент е санкционирал няколко корумпирани губернатори, само че освен съперниците, а и последователите му считат, че на първо място президентът би трябвало да стартира със своето обграждане. " Има внушителни огради, зад които живеят хора, които всички познават, само че никой не допира ", отбелязва пред " Капитал " основният редактор на един от огромните съветски вестници. Той не е опозиционер и поддържа Путин, само че е не по-малко засегнат от протестиращите по улиците.

Всъщност президентът още не е оповестил дали ще се кандидатира за последния разрешен му по конституция мандат или ще се отдръпна да се любува на живота някъде в Сочи. Досегашният опит демонстрира, че сходен анонс може да се чака в края на годината. Политологът Николай Злобин от Центъра за световни ползи предвижда пред " Капитал ", че Путин ще направи това в късната есен, малко преди началото на предизборната акция. " Така ще му е по-лесно да активизира електората и поддръжниците си. Но акцията всъщност към този момент върви ", отбелязва политологът.

*Александър Братерский е съветски публицист, който написа за Gazeta.ru и " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР