Путин се е радикализирал - в мисленето и в реториката

...
Путин се е радикализирал - в мисленето и в реториката
Коментари Харесай

Експерт: Путин говори като Сталин, задава се нова чистка


Путин се е радикализирал - в мисленето и в реториката си. Навярно той приготвя нова " чистка " в Русия, споделя специалистът Щефан Майстер. " Опасявам се, че ще преживеем един режим, който ще работи още по-авторитарно. "

Владимир Путин

В една много странна тирада съветският президент приказва за " сган " и " предатели ", които той съпоставя с " мухи ". Човек просто трябвало да ги изплюе, в случай че инцидентно му попаднат в устата, споделя Путин. Същевременно неговият представител заплашва с " чистки ". Как тълкувате тези изказвания?

Щефан Майстер: . Руският президент прибягва и до понятието " петата колона ", което е било използвано през 1930-те, с цел да оправдае тогавашните дейности против всички " антируски " детайли. Путин в този момент го употребява по адрес на всички, които работят за Запада или гледат сериозно на неговата политика или персона., тъй като по този начин вероятно се приготвя нова " чистка " в страната и в същото време се укрепва изолационисткото твърдоглавство. Опасявам се, че ще преживеем един режим, който ще стартира да работи още по-авторитарно вътре в страната. Липсва каквото и да е предложение за компромис или опит за отваряне, таман противоположното даже - виждаме, че Путин втвърдява позициите си.
Редакцията предлага
Какво очаквате?

Щефан Майстер: Очаквам, че това, което стартира през 2012 година с началото на третия мандат на Путин и беше подсилено с анексирането на Крим и войната в Донбас през 2014, в този момент ще продължи. Всички самостоятелни медии към този момент бяха затворени, сериозните гласове бяха неразрешени, опозиционерите са или в пандиза, или са принудени да мълчат. И.

Опасявам се, че оттук насетне ще има още по-засилени опити да се разпознават критици на режима през интернет, които ще бъдат задържани. Ще накарат хората да издават съседите си. За всеки сериозен глас това значи едно: че когато и да е може да се окаже в пандиза.

Какво чуваме в изказванията на Путин - гняв от развиването на военните дейности и от митингите в Русия? Или класическа агитация?

Щефан Майстер: Чуваме гневния Путин, който желае да си отмъсти на Запада и най-много на Съединени американски щати. Той е уверен, че в Украйна се бори задочно против Съединени американски щати. Путин се опасява главно от някоя " цветна " гражданска война в Русия по украински пример и от промяна на режима. Той вижда връзка сред хората, които стачкуваха през 2013 и 2014 на Майдана, и неговите критици в Русия.

Със сигурност с думите си Путин се пробва да приготви хората в Русия за по-сурови времена. Но той ги приготвя най-много за това, че ще има още по-сурови дейности против " сътрудниците на Запада ". Това е подготовка за " чистка " с всички вероятни средства. Езикът на Путин не се е трансформирал ни минимум. Той произлиза от оскъдно семейство в Санкт Петербург, употребява пошъл език, а когато стане прекомерно прочувствен, тази му податливост се ускорява в допълнение и стартира да употребява хули. В това отношение той остава правилен на себе си. Но в този момент прави таман това, за което постоянно е говорел - взима реванш и в Русия, и в съседство, и по отношение на Съединени американски щати.

Вие поставяте речта на Путин в подтекста на сталинизма от 1930-те години. Как се възприема това в съветското общество?

Щефан Майстер: Досега Русия по този начин и не преразгледа в дълбочина своето сталинистко минало. За Путин Сталин е по-скоро воин, който е спечелил Втората международна война. Путин се счита за правоприемник на неговата традиция, само че и на царистката традиция. Една част от обществото в този момент сигурно ще е разтревожено, че още веднъж се потегля в посока към сталинистката епоха. Но Путин в същото време активизира част от руснаците - против детайли, които от негова позиция са непознати на Русия. Мога да си показва, че в Русия има значително хора, които ще одобрят това. Ще има прилив на национализъм и шовинизъм, ще се засилят и антизападните уплахи, които и без друго съществуват и които бяха доста подсилени през последните 10 години.

На дневен ред още веднъж излизат историческите разкази, основани и подсилени от пропагандата - битката против фашистите, петата колона като разбиране от времето на Сталин - всичко това си съществува в груповото схващане и то не като нещо, което се нуждае от преправяне и осмисляне, а като нещо, което е било належащо, с цел да се победи във Втората международна война и против националсоциализма. Обвинението за осъществен геноцид в Босна да вземем за пример се отхвърля от страна на Русия. - въпреки да няма никаква връзка сред двете и сравнението да е изцяло безпочвено.

В Съединени американски щати разискват въпроса дали Путин постоянно си е бил подобен или се е трансформирал, в това число и поради неточности, позволени от Запада - да вземем за пример във връзка източното разширение на НАТО. Какво е Вашето мнение?

Щефан Майстер: Мисля, че в своето мислене и в своята изразителност Путин се е радикализирал. В същото време някои неща са си били заложени в него от дълго време. Той е дете на тайните служби, на Съюз на съветските социалистически републики, през 1980-те е служил в Дрезден, където претърпява митингите от времето на измененията и страхът, че това може да заплаши живота му. Всичко това му е оказало влияние и изяснява страха му от " цветна гражданска война ". А и постоянно е изпитвал дълбока ненавист към Съединени американски щати.

Щефан Майстер

Неговият мироглед постоянно е бил тоталитарен, липсва му всякаква емпатия за хората, за публичните процеси. Това се поражда вследствие на чувството му, че Съединени американски щати не демонстрират нужния почит към Русия - възприятие, което се е подсилило с разширението на НАТО на изток. А в този момент той счита, че се реваншира за краха на Съюз на съветските социалистически републики, за войната на НАТО в Югославия, за това, че американците тогава " са победили ". И счита, че в този момент може да победи американците в Украйна.

Това не предвещава нищо положително.

Щефан Майстер: Питам се дали Русия въобще има интерес да търси компромис, който да е допустим и за Украйна - надъхан съм доста скептично. Путин желае да унищожи Украйна като страна и общество. Той е твърдо уверен, че в Украйна се бие против фашисти. Опасявам се, че когато Путин приказва за компромис, това е на първо място маневра, с която се пробва да си открие нови варианти за договаряния, а след това да поведе войната още по-брутално. Докато Русия не победи - колкото и солена да е цената.

***

Щефан Майстер e програмен шеф в Германското сдружение за външна политика. Работата му е отдадена главно на съветската външна политика и политиката за сигурност, както и на връзките сред Русия и Европейски Съюз.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
През сълзи: " Оставихме баща в Киев. Той ще оказва помощ на нашите герои. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР