Пустинята Наска в Перу е като художествена галерия за тези,

...
Пустинята Наска в Перу е като художествена галерия за тези,
Коментари Харесай

Още 168 мистериозни геоглифа в Наска

Пустинята Наска в Перу е като художествена изложба за тези, които могат да съзерцават от високо. Въпреки това, даже след десетилетия наблюдения от небето, е проучена дребна част от тази изчезваща сбирка от колоси измежду скалите.

Според перуански археолози учените са разкрили единствено 5 % от всички линии на Наска. Изследователи от университета Ямагата в Япония не престават да работят с локални археолози, с цел да поправят това и последното им изобретение на антични линии съвсем удвоява броя на към този момент известните рисунки, оповестява Science Alert.

Проучвания с дрон и въздушни фотоси в южно Перу към този момент са разпознали 168 нови геоглифа. Приблизително 50 от тях изобразяват хуманоидни фигури.



Трудно е да се каже по кое време са направени рисунките, само че глинени съдове, открити покрай линиите, датират сред 100 година прочие н. е. и 100 година прочие н. е. и 300 година сл. Хр.

Много антични рисунки са „ надраскани “ върху еднакъв терен, което ги прави сложни за разглеждане от околните гледни точки. Тъй като линиите са основани посредством унищожаване на камъни и парчета, с цел да се разкрие почвата с противоположен цвят изпод, ерозията единствено усилва компликацията при намирането им.

Дроновете разрешават на специалистите да видят линиите на Наска с по-голяма изясненост от всеки път. Информацията, която събират, се проучва от изкуствен интелект, кадърен да разпознава разнообразни модели по-бързо и по-надеждно от човешкото око.



Геоглифите от Наска са една от най-интригуващите мистерии в историята и даже археолозите да намерят повече, това евентуално няма да помогне за разбирането на тяхната цел.

По някаква необяснима причина сред 500 година пр.н.е. и 500 година сл. Хр. обществата в южно Перу са построили елементарни линии, форми и фигури в пейзажа, доста от които могат да се видят напълно единствено от горната страна.

Геоглифите са тълкувани по разнообразни способи през десетилетията, само че най-често срещаното пояснение е, че са били предопределени за небесни богове, които са гледали отвисоко на хората. Според друга доктрина тези фигури и шарки са нарисувани за ритуални астрономически цели и по някакъв метод отразяват звездите.



През 1994 година, когато част от пустинята Наска е оповестена за обект на международното културно завещание, са открити единствено към 30 геоглифа и те са най-вече изображения на растения и животни. Както се оказва, това е единствено върхът на айсберга. Благодарение на последните рисунки, открити от откриватели от университета Ямагата, формалният брой на известните линии на Наска към този момент възлиза на 358.

По всяка възможност в пустинята се крият още доста антични творби на изкуството и учените от Ямагата са си сложили задачата да преброят допустимо най-вече от тези мистерии.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР