Пушенето в младежка възраст продължава да е сериозен проблем за

...
Пушенето в младежка възраст продължава да е сериозен проблем за
Коментари Харесай

90% от пушачите в България са запалили първата си цигара преди пълнолетие

Пушенето в младежка възраст продължава да е сериозен проблем за страната ни, като всяко четвърто дете над 10 години е опитвало най-малко един път цигара. Това сочи проучване на Националния център по публично здраве и разбори.

От центъра по публично здраве и разбори означават, че пушенето в ранна възраст води до по-тежки зависимости, като близо 90 на 100 от пушачите са запалили първата си цигара преди пълноправие.

„ Има проучвания, които потвърждават, че нашите 15-16 годишни девойки са на 1 място в Европа по приложимост на тютюневи произведения - това са обстоятелства, които би трябвало да изплашен страната “, разясняват от Коалиция за живот без тютюнев пушек.

Расте и използването на бездимни и електронни цигари. 57% от младите демонстрират интерес към тях, а деца на 11-13 години използват новите устройства.

Лекари предизвестяват - детският организъм е доста по-уязвим.  „ Всеки пушач има бронхит. Всеки пушач има нараснала сърдечна периодичност или артериално налягане. Цигареният пушек води до дефицит на О2. Децата не помнят, разсеяни са, нервни, неспокойни са, не помнят, понижава им се им интелектуалният потенциал. Няма безвреден сурогат на тютюна “, разяснява педиатърът Елена Вучкова.

И до момента в който деца описват какъв брой е елементарно да се снабдят с цигари - от комисията за отбрана на потребителите обявиха за bTV, че за последните две години и половина няма санкционирани търговци, за това, че продават тютюневи произведения на малолетни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР