Пушенето променя имунната система на човек и може да продължи

...
Пушенето променя имунната система на човек и може да продължи
Коментари Харесай

Пушенето променя имунната ни система дори години след отказване

Пушенето трансформира имунната система на човек и може да продължи дълго след отричане. Това може освен да усили предразположението към разрастващи се болести, само че и да утежни всяко хронично положение. Това значи, че пушачът или някогашният пушач ще изпита повече признаци и затруднения, с изключение на канцерогенните резултати, свързани с тютюнопушенето.

Международен екип от специалисти изследва кои външни фактори на околната среда трансформират нашата отбрана.

Проучването, оповестено в списанието Nature, продължава дебата, открит през 90-те години на предишния век от изследователката Поли Мацингер, която разказва вътрешния надзор и защитните задания на човешкото тяло, изпълнявани от имунната система.

Изследователите, ръководени от френския Институт Пастьор, проучиха резултата от 136 фактора на околната среда върху имунната система на 1000 здрави доброволци на възраст сред 20 и 70 години. Кръвни проби, изложени на тези патогени, са събирани от 200 души на десетилетие, половината от които са дами и половината мъже.

Учените са разгледали съответно количеството цитокини

(вид протеин, жизненоважен за управление на интензивността на клетките на имунната система), които хората отделят, с цел да се пазят против патогени и да координират имунния отговор. Изводът беше явен: тютюнопушенето имаше най-голямо въздействие върху имунния отговор от всички изследвани фактори.

Един от създателите, Виолайн Сент-Андре, изясни на конференция, че пушенето може да промени защитните сили по два метода. От една страна, той визира „ вродения или натурален “ имунитет, вродената дарба на тялото да унищожава всеки евентуално нездравословен микроорганизъм, и също по този начин модифицира „ адаптивния “ имунитет, който създава характерни антитела (лимфоцити) против всяка опасност.

Докато увреждането на вродения имунитет е „ преходно “ и изчезва след прекъсване на тютюнопушенето, увреждането на „ адаптивния “ имунитет остава.

В допълнение, количеството цитокини, освободени при зараза или различен здравословен проблем, може да варира до 10 до 15 години след прекъсване на тютюнопушенето. Учените също по този начин следят връзка сред годините, през които човек пуши, и броя на изпушените цигари с устойчивостта на увреждане на „ адаптивния имунитет “.

„ Това демонстрира, че имунната система има спомен за непрекъснатото пушене,

което има значима последица за пушачите “, сподели Гонзалес-Фернандес, професор по имунология в испанския университет във Виго.

Президентът на Испанското сдружение по имунология (SEI), Маркос Лопес Хойос, също акцентира, че проучването може да „ помогне да се обяснят измененията в имунния отговор на хора над 60 години и с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). „. При тях нормално се следи ниска централизация на антитела.

Тютюнопушенето е обвързвано с други променливи, свързани с вариации в секрецията на цитокини, като възраст, пол, генетика, показател на телесна маса или цитомегаловирусна (вид херпес) зараза.

Промените, които тютюнопушенето предизвиква в отбраната, могат в дълготраен проект да се трансфорат в нараснал риск от автоимунни болести, алергии или рак, показва различен от създателите на проучването Дараг Дъфи.

„ В кратковременен проект човек, който пуши, ще изпита утежняване на всяко заболяване,

включващо инфектиране, спрямо някой, който не пуши или в никакъв случай не е пушил. Симптомите ще бъдат по-устойчиви и ще има по-голям късмет за затруднения и хронични болести “, прибавя той.

Авторите показват неналичието на генетично многообразие на изследваните субекти като едно от рестриктивните мерки на проучването, оставяйки настрани други данни за резултатите от излагането на второстепенен пушек върху останалата част от тялото.

Те обаче акцентират, че резултатите „ ще оказват помощ за по-доброто схващане на факторите, които са в основата на риска от зараза и други болести, свързани с имунната система, като рак “.

И най-после, създателите упорстват, че „ в никакъв случай няма подобаващ миг да започнете да пушите и моментът да спрете е в този момент “.

 

Източник:  RTVE.es  /Превод: SafeNews
Още вести четете в категорията Свят 
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР