Пусан, вторият по големина град в Южна Корея, попада в

...
Пусан, вторият по големина град в Южна Корея, попада в
Коментари Харесай

Ястието, родено от Корейската война

Пусан, вторият по величина град в Южна Корея, попада в светлината на кулинарните прожектори: Michelin неотдавна разгласи, че ще включи южния пристанищен град за първи път в своя указател за 2024 г. Градът има оживена кулинарна сцена, която е пропита с история и доста локални поданици знаят, че в случай че има едно ядене, което е най-дълбоко вкоренено в тъканта на града, това е milmyeon (милмьон). Приготвя се от пшенични нудели и се сервира в охладен бульон от месо.
 С уличната храна напред – Стоян Сейменски и очарованието да ядеш нещо вкусно на крайник
С уличната храна напред – Стоян Сейменски и очарованието да ядеш нещо вкусно на крайник

За новия сезон на „ Бон Апети “, за бургерите, за Hambar и за отговорността към природата

Milmyeon, кратко от mil (пшеница) и naengmyeon (студена юфка), поражда вследствие на Корейската война (1950-1953 г.). Много от хората, които бягат от райони в Северна Корея и се заселват в Пусан, започват да готвят версия на naengmyeon - студена чорба с нудели от елда, която е специалитет на Северна Корея.

И въпреки всичко с стеснен достъп до елда заради войната, те в последна сметка започват да вършат своята юфка с пшенично брашно - една от изобилните военни доставки, обезпечени от американската войска, основана в Пусан. Така севернокорейският naengmyeon се превръща в южнокорейски milmyeon.

Днес milmyeon е издирван специалитет в Пусан. Нуделите от пшенично брашно имат приятна текстура и се сервират със леден телешки (или свински) бульон, залят върху тях. Отгоре купата се подрежда с лентички прясна краставица или леко осолена ряпа и половин сварено яйце. Една лъжичка лют сос, подготвен с gochugaru (смлян корейски пикантен червен пипер) е наложителен, а вариациите включват линии пържено яйце или даже потребление на изворна вода от локалните планини за подготвяне на бульона.

Сред многото ресторанчета, приготвящи milmyeon, появили се в Пусан по време на войната, Naeho Naengmyeon в квартал Нам-Гу в Пусан е необятно възприеман като пионер. Главният готвач и притежател Ю Дже-У е четвъртото потомство, което ръководи ресторанта, който е учреден от неговите прабаба и дядо за пръв път през 1919 година в севернокорейското им село Нахо в провинция Хамхън.
 Снимка 630248

След като бягат от Северна Корея в Пусан по време на войната, прадядовците на Ю " придвижват "  заведението там през 1953 година, продавайки naengmyeon в севернокорейски жанр. Те кръщават ресторанта на родното си село, с цел да продължат наследството на фамилния бизнес. " Моите прабаба и прародител са запазили всяка рецепта като истинската преди да избягат, мислейки, че ще се върнат вкъщи по-късно ", споделя Ю.
 Южна Корея и предлагането на държавното управление за 69-часова работна седмица
Държавата, която предложи 69-часова работна седмица

Там, където гибелта от изтощеност и самоубийствата са фактор

Но през 1953 година границата сред Северна и Южна Корея е затворена и те не могат да се върнат. През 1956 година техните деца поемат бизнеса и променят рецептата за юфка, правейки своя naengmyeon с композиция от пшенично брашно и нишесте от сладки картофи, които са по-лесни за намиране и доста по-евтини.

" Това е комфортна храна за доста служащи към пристанището на Пусан, търсещи бързо, само че пълноценно хранене за деня ", споделя Ю. " Работниците са постоянни клиенти в продължение на десетилетия и поддържат бизнеса, като оказват помощ на Пусан да се трансформира в град на милиони. И в този момент пътешественици от Корея или други страни идват да опитат нуделите, с цел да усетят част от историята, основана в Пусан. "
 Орчата, тигрови ядки, Валенсия и за какво назовават напитката бяло злато
Бялото злато в чашата на Испания

Какво е орчата

Юфката milmyeon, сервирана през днешния ден в Нахо, е по-дебела от всеки различен milmyeon в Пусан, тъй като е направена от 70% пшенично брашно и 30% нишесте от сладки картофи. Високото съответствие на на ниска цена пшенично брашно поддържа разноските за произвеждане на юфка ниски, което прави milmyeon толкоз наличен през днешния ден, колкото е бил по време и директно след войната.
 Снимка 630247

С неотдавнашното известие на Michelin, светлината на прожекторите върху milmyeon се ускорява. Менютата на заведенията за хранене към този момент се превеждат на британски и други езици, с цел да оказват помощ на чужденците да поръчват. Местните поданици и чужденците са на лов да намерят обичания си milmyeon, до момента в който международната общественост обръща глава, с цел да открие тази нова кулинарна гореща точка.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР