Публикуваните наскоро пътни дневници на Алберт Айнщайн разкриват, че великият

...
Публикуваните наскоро пътни дневници на Алберт Айнщайн разкриват, че великият
Коментари Харесай

Айнщайн бил расист

Публикуваните неотдавна пътни дневници на Алберт Айнщайн разкриват, че великият физик е имал расистки и ксенофобски убеждения. Дневниците са писани сред октомври 1922 и март 1923 година по време на пътешестване в Азия и Близкия изток. В тях ученият прави отрицателни систематизирания - да вземем за пример назовава китайците „ работливи, мръсни и тъпи “.

Години по-късно Айнщайн ще стане бранител на правата на индивида в Съединени американски щати и ще наречe расизма „ болест на белите хора “, разяснява Би Би Си. Бидейки с еврейски генезис, усетил въздействието на антисемитизма, той надълбоко симпатизира на цветнокожите в Съединени американски щати. Имал навика постоянно да се разхожда в кварталите с афроамериканци в сегрегирания Принстън, Ню Джърси, където живее, откакто напуща Германия.

Сядал на стълбите пред къщите, говорел с хората и черпел с бонбони децата им, напомня научният уебсайт Science Alert. Пътните дневници излизат за пръв път в обособена книга и са издадени от университетското издателство на „ Принстън ", съобщи OffNews. Айнщайн почнал пътуването си от Испания и се отправил към Близкия изток, а след това през Шри Ланка (тогава Цейлон) се отправил към Китай и Япония.

Той разказва идването си на пристанище „ Порт Саид “ в Египет, където „ левантинци във всевъзможни нюанси, като че ли изсипани от пъкъла “ се качили на неговия транспортен съд, предлагайки артикули. Описва и времето, прекарано в Цейлон, а за хората там написа: „ Живеят в страхотна нечистотия и огромна воня напряко на земята, вършат малко и се нуждаят от малко”. Но най не му харесват китайците. Според публикация на в. „ Гардиън " за дневниците, физикът описал китайските деца като „ бездуховни и тъпи ". Казва, че ще е тъпо, „ в случай че тези китайци изместят другите раси ". Нарича още китайците „ особена стадоподобна нация " и „ по-скоро автомати, в сравнение с хора ". Добавя, че мъжете и дамите в страната не се разграничават доста и се чуди за какво мъжете не могат да се защитят от съдбовното привличане на китайките.

По-благосклонно се изрича за японците. „ Средностатистическият японец не основава проблеми, неопределен е, извършва на драго сърце обществената си функционалност, която му се е паднала не по желание, само че се гордее със своята общественост и нация. Изоставянето на традициите в интерес на европейските не подкопава националната му горделивост. Японските дами му се сторили украсени и учудени, чернооки, с черни коси, с необятни глави забързани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР