Публикуваните наскоро данни на Агенцията по вписванията за сделките, сключени

...
Публикуваните наскоро данни на Агенцията по вписванията за сделките, сключени
Коментари Харесай

Имотните сделки намаляват, но само панелките поевтиняват

Публикуваните неотдавна данни на Агенцията по вписванията за покупко-продажбите, подписани през интервала април - юни, демонстрират, че имотният пазар като че ли е блъснал спирачките. Спадът на броя на покупко-продажбите продължава към този момент цяла една година.

В огромните градове това понижаване на всички места е с двуцифрени проценти, а в Бургас през второто тримесечие тази година са подписани с 23% по-малко имотни покупко-продажби, в сравнение с през същия интервал на предходната.

В София спадът е 11,7% на годишна база, във Варна е 12,4%, а в Пловдив - 17,8%. Дори Несебър, където се изповядват покупко-продажбите от Равда, Слънчев бряг и Св. Влас и където до неотдавна продължаваше да има растеж, не е подминат от тази вълна. През второто тримесечие там са купени с 23,3% по-малко парцели, в сравнение с за същото тримесечие на 2022-а, въпреки че тези 2235 покупко-продажби са повече от подписаните в Бургас.

Спадът не е подминал нито един регионален град, без значение какъв брой преуспяващ е бил имотният пазар там единствено допреди една година. Изключения няма и при нито едно населено място по Черноморието или планинските градове с курорти като Разлог, Банско, Самоков и така нататък От всичките 113 поделения на Агенцията по вписванията в България спад на покупко-продажбите не е регистриран единствено в обитаеми места като Ардино, Кнежа, Девин, Ивайловград и други такива, където пазарът не е изключително огромен и растежът може и да се е получил инцидентно.

Заедно с това има и спад на изтеглените жилищни заеми по отношение на година обратно. Но първо, той е единствено 2% и второ - касае се за броя на записаните от Агенцията по вписванията ипотеки.

От данните на Българска народна банка обаче излиза наяве, че има 18% растеж на размера на изтеглените ипотечни заеми, който се получава поради цената на парцелите - те са приблизително с 20-25% по-високи, в сравнение с година по-рано.

Според кредитния съветник Тихомир Тошев множеството клиенти избират ипотечните заеми с плаваща рента, която все още е сред 2 и 2,6% за евровите, до момента в който закрепената рента още от предходната година се движи сред 3 и 3,5%.

“Лихвите ще мръднат малко нагоре, това е несъмнено, евентуално към края на годината. Но и тогава най-хубавите предложения ще продължат да са под 3%. Така че се озовахме в топ три на европейските страни с най-ниски лихви, това е обстановката на пазара. В някои страни наклонността се обръща - в Румъния от 2% лихвите стигнаха до 8%, а през последните месеци паднаха до 6,5-7% ”, сподели пред “24 часа ” кредитният съветник.

Той е безапелационен, че влизането на България в еврозоната няма да се отрази отрицателно на лихвите по заемите и даже допусна, че те може да тръгнат отново надолу. “Еврозоната ще ни подсигурява по-голяма сигурност и непоклатимост на пазара, всички страни в еврозоната имат по-малък растеж на лихвите, в сравнение с страните със лични валути ”, уточни Тошев.

На съвсем същото мнение за равнищата на лихвите е и шефката на дирекцията за ипотечно кредитиране на Банка ДСК Пламена Тотева.

“От началото на годината няма смяна в лихвите по ипотечните заеми - те са едни от най-ниските в Европа и са на половина на тези в Румъния. Аз чакам лихвите да стартират гладко да се усилват към края на тази година. Да речем, ще се вдигнат с към 0,5 процентни пункта, само че даже по този начин ще стигнат 3,1% за заемите в евро. За левовите просто следете равнищата на лихвите по депозитите. Ако те се усилят с даден %, а аз чакам този растеж да е с към 0,25 процентни пункта, очаквайте след към 6 месеца с толкоз да се усилят и лихвите по левовите заеми ”, изясни Тотева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР