Публикуването на почасовите данни за качеството на въздуха в София

...
Публикуването на почасовите данни за качеството на въздуха в София
Коментари Харесай

Съдът поиска огласяване на данните за въздуха в София час по час за 4 г.

Публикуването на почасовите данни за качеството на въздуха в София за последните 4 година изиска Административният съд в столицата от Изпълнителната организация по околна среда.

Решението е в отговор на жалбата на сдружението " За Земята - достъп до правораздаване ", представлявано от адв. Александър Кашъмов и стратегия " Достъп до информация ". Жалбата бе импортирана след " няколкомесечна изтощителна битка с институциите ", пишат от сдружението до медиите.

Решението предстои на обжалване, от което Изпълнителна агенция по околна среда са се възползвали. Предстои Върховният административен съд да се произнесе.

" Това сподели за следващ път, че вместо да си партнират с неправителствените организации в битката с мръсния въздух, Столична община и Изпълнителна организация по околна среда избират да си трансферират топката. Така на процедура отхвърлят достъп до информация с огромно публично значение и непосредствено нарушават няколко закона и Конвенцията от Орхус. Надяваме се, че Върховния административен съд, който ще гледа делото на идната инстанция, ще реши бързо делото в интерес на прозрачността ", пишат още от " За Земята ".

От сдружението разясняват още, че " за никого не е загадка, че столицата ни страда от редовно замърсяване на въздуха, което постоянно надвишава допустимите правила ".

Преди няколко седмици те пуснаха и онлайн калкулатор Смог, който сподели, че е основен методът, по който се разгласяват данните.

" Само с наблюдение на почасовите данни можем да осезаем степента на замърсяване, която отравя постепенно градани и жителите му. Само среднодневните стойности не са задоволителни, тъй като високите стойности от деня се балансират с тези от нощта. Така резултатът за денонощието е в норма, което не дава цялостната информация на жителите. Архивните данни пък от своя страна могат да послужат на организации, откриватели, здравни специалисти за разнообразни проучвания и правене на рекомендации за възстановяване на въздуха и запазване здравето на хората " уверени са от " За Земята ".

Само като признаем, че има проблем, можем да намерим пътя към неговото решение. С метода на издание институциите изкривяват истината, с цел да продължат да неглижират живота и здравето на хората. Решението на съда е стъпка в вярната посока ”, разяснява Ивайло Хлебаров от " За Земята ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР