Публикуваме пълния текст на видеообръщението на президента на Украйна Володимир

...
Публикуваме пълния текст на видеообръщението на президента на Украйна Володимир
Коментари Харесай

Зеленски: Искат ли руснаците война? Много бих искал да отговоря на този въпрос

Публикуваме цялостния текст на видеообръщението на президента на Украйна Володимир Зеленски към украинци и руснаци, произнесено късно нощес.

" Велики хора на велика страна! Както дадох обещание, обръщам се към вас – в резюме и намерено. Днес укрепихме защитата и сигурността на страната си, с цел да подсигурим тила на бойците, които ни пазят. Въведохме изключително състояние за 30 дни в цяла Украйна. Това решение беше подкрепено от 335 депутати. Върховната Рада одобри пакет от решения за разпределяне на спомагателни средства за финансиране на отбранителния бранш.

Утре (б. р. днес) всички депутати ще отидат в районите си, с цел да поддържат народа ни. Нашите интернационалните сътрудници са мобилизирани да оказват помощ на Украйна. Ние успяхме да ги убедим да наложат наказания. Задействан е спомагателен пакет от наказания против Русия, а през днешния ден Съединени американски щати постановиха наказания против Северен поток-2.

Европейският съюз също утвърди пакет от ограничения против Русия. Правителствата на Япония и Австралия също постановиха наказания. Разговарях с министър-председателя на Холандия Марк Рюте. Той увери, че страната също готви рестрикции против Русия.

Днес в Киев се срещнах с президентите на Полша и Литва Анджей Дуда и Гитанас Науседа. След срещата подписахме взаимно изказване. В него се показва, че нашите полски и литовски другари поддържат даването на статут на Украйна на претендент за участие в Европейски Съюз.

Призовахме Общото заседание на Организация на обединените нации да предприеме съответни дейности – да изпрати интернационална мироопазваща задача в Украйна. Срещнах се с представители на крупния бизнес у нас - всички са в Украйна, дружно с екипите си. Те работят за отбраната на Украйна. Споразумяхме се с всички политически сили, че Върховната Рада би трябвало да утвърди пакет от стопански закони в близко бъдеще. Благодаря на всички, които оказват помощ на Украйна. Продължаваме да работим! " - сподели Зеленски.

Президентът на Украйна се обърна и към руснаците:

" Днес предизвиках телефонен диалог с президента на Руската федерация. Резултатът е - тишина. Въпреки че тишина би трябвало да има в Донбас. Затова през днешния ден желая да се обърна към всички жители на Русия. Не като президент.

Обръщам се към съветските жители като жител на Украйна.

Делят ни 2000 км обща граница. До нея през днешния ден стоят вашите войски, съвсем двеста хиляди бойци. Хиляди бойни машини. Вашето управление утвърди крачката, която вършат през днешния ден. Към територията на друга страна. И тази крачка може да бъде началото на огромна война на европейския континент.

Днес целият свят споделя, че това може да се случи всеки миг. Всяка провокация, всяка искра, може да провокира огън, който да изгори всичко. Казват ви, че този пламък ще донесе избавление на народа на Украйна. Но украинският народ е свободен. Той помни предишното си и самичък гради своето бъдеще. Изгражда, а не унищожава, както ви споделят всеки ден по малкия екран. Украйна във вашите вести и Украйна в действителния живот - това са две изцяло разнообразни страни. Основната разлика е, че нашата Украйна е същинската.

Казват ви, че сме нацисти. Но по какъв начин хората, дали повече от осем милиона живота за успеха над нацизма, могат да поддържат нацизма? Как аз мога да бъда нацист? Кажете това на дядо ми, който прекара през цялата война в пехотата на руската войска и почина като полковник в Независима Украйна.

Казват ви, че ненавиждаме съветската просвета. Как можеш да мразиш културата? Която и да било просвета? Съседите постоянно се обогатяват един различен с културата си. Това обаче не ни прави едно цяло, не ни " разтваря " във вас. Ние сме разнообразни, само че това не е причина да сме врагове. Ние желаеме сами да дефинираме и градим историята си. Мирно. Спокойно. Честно.

Казват ви, че ще заповядам да нападат Донбас, да стрелят и бомбардират без въпроси. Но въпроси има и те са напълно елементарни: Да стрелят по кого? Какво да бомбардират? Донецк, където съм бил десетки пъти? Виждал съм лицата и очите ви? " Артем ", където съм се разхождал с другари? Донбас-арена, където съм викал за нашите украински момчета на Евро? Паркът " Щербаков ", където дружно сме пирували, когато нашите момчета завоюваха? Луганск, където живее майката на най-хубавия ми другар? Мястото, където е заровен бащата на най-хубавия ми другар?

Забележете, обръщам се към вас на съветски език, въпреки че никой в Русия не ме схваща. Тези улици, фамилии, събития – всичко това за вас е непознато. Непознато. За какво ще воювате? И против кого? Много от вас са били в Украйна. Много от вас имат близки в Украйна. Някои от вас са учили в украински университети. Били са другари с украинци. Познавате нашия темперамент. Знаете какви са правилата ни. Известно ви е кое за нас е най-скъпо.

Вслушайте се в себе си. В гласа на разсъдъка. В здравния разсъдък. Чуйте ни. Народът на Украйна желае мир. Властите в Украйна желаят мир. Искат и го показват. Правят всичко, което могат. Ние не сме сами. Украйна има поддръжката на доста страни. Защо? Защото не става дума за мир непременно. Става дума за мир и правила. За правдивост. За интернационално право. За правото на самоопределение. Правото сами да дефинираме бъдещето си. Правото на всяко общество на сигурност и правото на всеки човек да живее без опасност.

Всичко това е значимо за нас. Всичко това е значимо за света. Знам сигурно, че това е значимо и за вас. Ние заявяваме: не ни е нужна война – нито студена, нито " гореща ", нито хибридна. Но в случай че ни атакуват, в случай че се опитат да ни лишават страната, свободата, живота, живота на децата ни – ще се защитим.

Нахлувайки, вие ще виждате нашите лица. Не гърбовете ни, а лицата ни. Войната е голямо злощастие и това злощастие има своята цена. Във всеки смисъл. Хората губят парите си, репутацията си, стандарта си на живот. Губят свободата си. Но най-важното е, че хората губят околните си. Губят себе си. Във време на война в никакъв случай нищо не стига. Което е задоволително, има своите лихви – болежка, кръв, гибел. Десетки хиляди километри гибел.

Казват ви, че Украйна е опасност за Русия. Това не е било в предишното, не съществува в този момент и няма да съществува в бъдеще. Искате гаранции за сигурност от НАТО? И ние желаеме гаранции за сигурността ни – от вас, от Русия, от другите гаранти на меморандума от Будапеща.

Днес ние сме отвън отбранителните алианси. Безопасността на Украйна е обвързвана с сигурността на съседите ни. Затова през днешния ден приказваме за сигурността на цяла Европа, само че нашата основна цел е мирът в Украйна и сигурността на нашите жители. За това сме подготвени да преговаряме със всички, в това число и с вас.

В разнообразни формати, на разнообразни места. Войната ще отнеме гаранциите за всички. Вече никой няма да има гаранции за сигурност. Кой ще пострада най-много от това? Хората. Кой не желае това повече от всичко? Кой може да не го допусне. Хората. Има ли такива хора измежду вас. Аз съм уверен, че има - публичните дейци, публицистите, музикантите, актьорите, спортистите, учените, лекарите, блогърите, стендъп комиците, тиктокърите и доста други. Обикновените хора. Мъжете. Жените. Старците. Децата. Бащите. И най-много майките! Както и хората в Украйна. Както и управляващите в Украйна, колкото и да се пробват да ви убедят в противното.

Знам, че моето послание няма да бъде показано по съветска телевизия. Но жителите на Русия би трябвало да го видят. Те би трябвало да научат истината. Истината, че това би трябвало да спре. Докато не е късно. И в случай че управлението на Руската федерация не желае да седне на договаряния с нас, може би ще пожелае да договаря с вас.

Искат ли руснаците война?* Много бих желал да отговоря на този въпрос. Но отговорът зависи единствено от вас, жители на Руската федерация.

*Препратка към известната ария " Хотят ли русские войны? " - б.р.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР