Публикуваме коментар на Мария Пеева (Мама Нинджа) по темата за

...
Публикуваме коментар на Мария Пеева (Мама Нинджа) по темата за
Коментари Харесай

Мария Пеева: Ако стратегията се приеме, държавата определено ще вземе някои деца. Само че не точно нашите

Публикуваме коментар на Мария Пеева (Мама Нинджа) по тематиката за Стратегията за детето (2019-2030)
 Удължават публичните съвещания за Стратегията за детето до 31 май  Какво е новото в новата Стратегия за детето
Не ми е до никакви борби сега, само че през днешния ден през целия ден ми пишете по тази тематика и колкото и да не ми се ще, очевидно се постанова да драсна пет реда и аз, с цел да не се изяснявам с всеки поотделно. Не държа да сте съгласни с мен, ваша си воля. Мненията са като главите, всеки си има по една (да, знам, че е друга поговорката).

И по този начин - за прословутата тактика, която явно е толкоз настояща тези дни, че ми се повръща към този момент от нея.

Виждам, че доста родители се плашат от нея. Интелигентни и симпатични хора, някои от тях. Разбирам ги ненапълно, тъй като отвред летят публикации и листовки, които ги убеждават, че страната ще им вземе децата. Така е. Ако тактиката се одобри, страната несъмнено ще вземе някои деца. Само че не тъкмо нашите.

Държавата няма да ви вземе детето, в случай че не го ваксинирате. Може да ви глобят, може да не го одобряват в детската градина, само че няма да ви го вземат. Виж, в случай че го оставите болно и посиняло, в студа на улицата, може да ви го вземат. И ще е напълно справедливо.

Държавата няма да ви вземе детето, в случай че не му купите сладолед. Но в случай че си купите ракия с детските му, а то няма самун, ще ви го вземе. И също ще е справедливо.

Държавата няма да ви вземе детето, в случай че не му купите айфон или компютър. Но в случай че го пратите да проси, ще ви го вземе. И с право, тъй като не го заслужавате това дете, в случай че очаквате то да ви заплаща дрогата.

Държавата няма да ви вземе детето, в случай че на 14, то реши да се татуира и вие му откажете. Но в случай че му позволите и то вземе, че се разболее, може и да ви осъди.

Държавата няма да ви вземе детето, в случай че сте му плеснали един пестник. Ако го биете редовно обаче, ще ви го вземе, преди някой ден да кажат по новините по какъв начин сте си изпуснали нервите и сте го пребили.

Държавата няма да ви вземе детето, в случай че сте избрали за него домашно образование. Но в случай че то желае да върви на учебно заведение, а вие не му позволявате, ще ви задължи да му позволите. А в случай че на 14 то спре да върви на учебно заведение и тръгне да се дами, сигурно ще ви го вземе. Мисля, че това също не е неприятно решение.

Държавата няма да ви вземе детето, в случай че му се развикате. Ако обаче го наричате “к*ва ” или “п*ал ”, в случай че го мачкате и унижавате, в случай че го изтезавате или изнасилвате, ще ви го вземе. И популярност богу.

Държавата няма да ви вземе бебето, тъй като реве, само че ще ви го вземе, в случай че го изоставите на паркинга, и ще му потърси осиновители. И това ще е най-добре за него, най-малко аз по този начин мисля.

Още доста такива образци мога да напиша, само че има ли смисъл? В последна сметка, в случай че ще се одобри тази тактика, с цел да проработи въобще както би трябвало, ще е нужна социална поддръжка, ще би трябвало да има подпомагане от обществото и малко доверие в тая система. Социалните и те са хора, хора като нас - родители, които също имат фамилии и също имат фейсбук. Ако отвред единствено ги плюят и наскърбяват, каква мотивация ще имат да работят както би трябвало? Като не става, не става.

И друго си мисля. Какво ще стане, в случай че НЕ съдебна експертиза ПРИЕМЕ тази тактика? Всъщност нищо няма да стане. За мен, за вас, за естествения български родител нищо няма да се промени и без тактика. И започвам да си мисля, че в случай че пък хората толкоз се плашат и толкоз не са подготвени за нея, значи може би е по-добре да не се одобри. Да, за някои деца ще е зле, само че човек не може да избави целия свят. Пак ще пишем за тези, отритнатите и нещастните, отново ще се възмущаваме, отново ще плюем страната, отново ще се чудим по какъв начин да им помогнем и допустимо ли е да има такива родители. За жал е допустимо, само че подобен е животът. Може би би трябвало просто да приемем, че тези деца са обречени, неприятен шанс и толкоз. Всички изтегляме от време на време късата съчка. Тези деца, прочее, от време на време оцеляват и стават хора, тъй че в действителност, кои сме ние да им оправяме живота. Виж, във фейсбук може да ги съжалим малко, и то напълно откровено ще ги съжалим. Защото в действителност поотделно не сме неприятни хора, споделям го без всякаква подигравка. Просто още не сме подготвени да сме общество. Всяка коза за собствен крайник. Народът хубаво го е споделил.

Когато сме подготвени да се грижим и за другите, нещо може и да се промени. Дотогава - да сме живи и здрави, ще се спасяваме поединично.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР