Публикуваме анализ на експерта по отбрана Джонатан Бийл пред ВВС,

...
Публикуваме анализ на експерта по отбрана Джонатан Бийл пред ВВС,
Коментари Харесай

Военните грешки на Русия в Украйна

Публикуваме разбор на специалиста по защита Джонатан Бийл пред Военновъздушни сили, представен от:

Русия има една от най-големите и мощни въоръжени сили в света, само че това не се оказа предимство при първичната ѝ инвазия в Украйна. Много западни военни анализатори бяха сюрпризирани от представянето ѝ на бойното поле до този миг, като то беше разказано даже като "некадърно ".

Военните триумфи на Русия в Украйна наподобява значително са в застой и мнозина в този момент се питат дали Москва може да се възвърне от загубите, които претърпява. Тази седмица върховен боен чиновник на НАТО сподели пред BBC, че "руснаците явно не са постигнали задачите си и евентуално няма да го създадат ". И по този начин, какво се обърка? Коментират висши западни военни и чиновници на разузнаването за грешките, които Русия е направила.

Погрешни догатки

Първата неточност на Русия беше да подцени силата на съпротивата и опциите на по-малките въоръжени сили на Украйна. Русия има годишен бюджет за защита от над 60 милиарда $. За съпоставяне, разноските на Украйна са малко над 4 милиарда $.

В същото време Русия наподобява е надценила личните си военни сили. Президентът Путин се зае с амбициозна стратегия за рационализация на армията и може би е повярвал на личната си реклама.

Високопоставен английски боен съобщи пред Военновъздушни сили, че огромна част от вложенията на Русия са били изразходвани за нейния голям нуклеарен боеприпас и за опити, които включват създаването на нови оръжия като хиперзвукови ракети. Предполага се, че Русия е основала и най-модерния танк в света - Т-14 Армата. Но макар че той беше видян на парада за Деня на успеха в Москва на Червения площад, той липсва в борбата в Украйна. По-голяма част от тези танкове, които вземат участие, са по-старите Т-72, бронетранспортьори, артилерия и ракетни установки.

В началото на нашествието Русия имаше очевидно предимство във въздуха, като бойните самолети, които тя придвижи покрай границата, превъзхождаха военновъздушните сили на Украйна с повече от три към едно. Повечето военни анализатори допускаха, че нахлуващите сили бързо ще получат предимство във въздуха, само че това по този начин и не се случи. Противовъздушната защита на Украйна към момента се оказва ефикасна, ограничавайки способността на Русия да маневрира.

Москва може също да е предположила, че нейните специфични сили ще играят значима роля, помагайки за нанасянето на бърз и съдбоносен удар.

Високопоставен чиновник на западното разузнаване сподели пред Военновъздушни сили, че Русия счита, че може да разположи по-леки подразделения като Спецназ и парашутистите от Въздушнодесантните войски, "за да отстрани дребния брой бранители и това да постави завършек на всичко ". Но през първите няколко дни офанзивата против летище Хостомел, директно край Киев, беше отблъсната, с което беше поставена точка на упоритостите на Русия да сътвори въздушен мост за докарване на войски, съоръжение и продоволствия.

Вместо това Русия би трябвало да транспортира доставките си най-вече по пътищата. Това основава скупчвания и колони, които са лесни цели за украинските сили за образуване на засада. Тежки бронирани машини излизат от пътя, единствено с цел да бъдат блокирани в калта, засилвайки облика на съветската войска, като „ затънала “.

Междувременно дългата съветска бронирана колона от север, която беше снимана от спътници, към момента не съумява да обкръжи Киев. Най-значителният прогрес е от юг, където Русия съумя да употребява железопътни линии за доставяне на силите си. Министърът на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс сподели пред Военновъздушни сили, че силите на президента Путин "са изгубили инерцията ". "Те са заседнали и постепенно, само че несъмнено дават обилни жертви. "

Загуби и невисок морал

Русия е събрала към 190 000 бойци за тази инвазия и множеството от тях към този момент са били ангажирани в борбата. Но Москва към този момент е изгубила към 10% от тази мощ. Няма надеждни данни за мащаба на съветските или украинските загуби. Украйна твърди, че е умъртвила 14 000 съветски бойци, макар че съгласно Съединени американски щати тази цифра евентуално е половината от действителния брой на съветските жертви.

Западни публични представители настояват, че има и доказателства за утежняване на морала измежду съветските бойци, като един от тях е споделил, че той е "много, доста, невисок ". Друг твърди, че войските са "измръзващи, изтощени и гладни ", защото към този момент са чакали в снега седмици наред в Беларус и Русия, преди да им бъде дадена заповедта за нашествието.

Русия към този момент беше принудена да търси още войски, с цел да компенсира загубите си, в това число пренасяне на аварийни елементи от далечни региони като източната част на страната и Армения. Западни разследващи специалисти считат, че също по този начин е "много евентуално " задгранични войски от Сирия скоро да се причислят към борбата, дружно с наемници от тайната формация „ Вагнер “. Високопоставен боен чиновник на НАТО съобщи, че това е знак, че Русия "стърже дъното на кацата ".

Доставки и логистика

Русия има и неприятности с главните неща. Има една остаряла военна сентенция, че дилетанти приказват за тактиката, до момента в който експертите учат логистиката. Има доказателства, че Русия не е обърнала задоволително внимание на логистиката. Бронираните колони са свършили горивото, храната и боеприпасите. Превозни средства са се развалили и са били изоставени, след което се появиха видеа, по какъв начин те са теглени от украински трактори.

Западните публични лица също считат, че Русия може да е на привършване на някои муниции. Тя към този момент е изстреляла сред 850 и 900 прецизни боеприпаса с огромен обхват, в това число крилати ракети, които са по-трудни за замяна в сравнение с неуправляемите оръжия. Американски чиновници предизвестиха, че Русия се е обърнала към Китай, с цел да помогне за превъзмогване на някои от тези неналичия.

За разлика от Русия, в Украйна има непрекъснат поток от доставяни от Запада оръжия, което е мощен подтик за морала на армията й. Вчера Съединени американски щати оповестиха, че ще дават спомагателни 800 милиона $ отбранителна поддръжка. Освен повече противотанкови и зенитни ракети, се чака тази поддръжка да включва „ Switchblade “, който е дребен, създаден в Съединени американски щати, дрон - "камикадзе ", който може да се носи в раница, преди да бъде вдигнат, с цел да пусне дребен експлозив по наземни цели.

Западните разследващи чиновници към момента предизвестяват, че президентът Путин може да „ удвои своята грубост “. Те споделят, че той към момента има задоволително огнева мощност, с цел да бомбардира украинските градове за "значителен интервал от време ".

Въпреки неуспехите, един чиновник на разузнаването сподели, че президентът Путин е "малко евентуално да бъде възпиран и вместо това може да ескалира. Той евентуално към момента е убеден, че Русия може военно да победи Украйна ". И до момента в който украинските сили демонстрираха гневна опозиция, същият чиновник предизвести, че без обилни нови ресурси техните запаси също биха могли „ в последна сметка да бъдат изразходвани във връзка с муниции и персонален състав “.

Шансовете за Украйна в този момент може да са по-добри, в сравнение с когато войната стартира, само че те към момента наподобяват против нея.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР