Публикация в социалните мрежи твърди, че Министерството на образованието и

...
Публикация в социалните мрежи твърди, че Министерството на образованието и
Коментари Харесай

Проверка на факти: Махат ли понятията хайдути и еничари от учебниците?

Публикация в обществените мрежи твърди, че Министерството на образованието и науката е разгласило план за нова стратегия по история за учениците от шести клас. Според изказванието от образователното наличие за учениците са махнати редица основни понятия и исторически персони, свързани с българската история. Проверка на обстоятелствата обаче демонстрира, че информацията е подправена и не дава отговор на истината.

Твърдението

Според обявата съществува " нов скандал с учебниците ", а също по този начин се оказва, че " хайдутство в България не е имало. Капитан Петко челник не е съществувал. Баташко кръвопролитие не е имало. Еничерство не е имало. Априлско въстание не е имало ". Конкретизирано е, че така наречен промени се отнасят за образователните стратегии по история за шести клас.



Въпросната обява е споделяна хиляди пъти от разнообразни профили в десетки групи от началото на февруари. Кога обаче за първи се появява обявата? Отговорът на този въпрос намираме посредством търсене по основни думи в търсачката на Facebook. Така ни излизат изявления със същите изказвания, само че от 2019 година. По този метод едно остаряло изказване стартира да живее нов живот.



Ще изчезнат ли основни понятия и исторически персони от учебниците?

Краткият отговор е не . В уеб страницата на Министерството на образованието и науката е оповестена . Тя е публично налична.

" Учебната стратегия е в действие от образователната 2017 - 2018 година и от този миг не са правени съдържателни промени в нея. Съвсем неотдавна имаше още веднъж работни групи, публично разискване на образователните стратегии към образователния предмет История и цивилизации, не са предвиждани промени ", изясни Радостина Николова - държавен специалист в дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в МОН.

В програмата е записано, че наличието на общообразователната подготовка по история и цивилизации в VI клас обгръща епохата на Средновековието, която врамките на европейската история е интервалът V – XV век, а в националната ни история - от най-старата история на славяни и българи до краяна XVII век.



" Териториалният обсег включва както географските параметри на Европа, по този начин и други елементи на света, с които европейскиятсвят влиза в избрани контакти. В тематично отношение се подчертава върху динамичността на тези политически, икономически, обществени и културни процеси, които са в основата на образуване на образа на европейската цивилизация. Същевременно се открояват процеси вбългарското общество и страна, които разкриват българските приноси в Европейското средновековие и способстват за одобряване набългарската еднаквост като част от европейската еднаквост ", написа още в документа.

Тоест - акцентът в подготовката по история в този клас е Средновековието в европейски и народен мащаб.

" В европейски проект това значи 5 - 15 век, в народен, заради завладяването на нашите земи от османлиите, е включен интервалът 15-17 век. В този смисъл няма по какъв начин в образователното наличие да участва Априлското въстание, това се случва в 19 век. Няма по какъв начин да се появи личността на Капитан Петко челник, защото самият той е роден 1844 година, т.е. стигаме отново до същия век. Те ще се появят в образователното наличие в 7. клас, когато се учи Българско възобновление и следосвобожденска българска история. Но в образователната стратегия, в рубриката " Нови понятия ", попадат и хайдутите, попадат и еничарите ", изясни Радостина Николова.

Понятията " хайдути " и " еничари " , по този начин и в учебниците, по които учат шестокласниците.



В учебниците за седми клас пък намираме Априлското въстание, Баташкото кръвопролитие и подробна информация за исторически персони, измежду които и Капитан Петко челник.



Тоест - нашата инспекция демонстрира, че няма такива промени в образователната стратегия нито през 2019 година, когато за първи път се появяват изказванията за съдържателни промени в стратегиите за VI клас, нито в този момент, когато тези изказвания се възобновяват.

Какво съставлява една образователна стратегия?

Учебните стратегии, както и предложенията за промени по тях, са оповестени на уеб страницата на Министерството на образованието и науката. Преди една стратегия да бъде одобрена със заповед на министъра, тя се разгласява като план за публично разискване и в границите на месец всички заинтригувани страни могат да вършат оферти.

" В никакъв случай не би трябвало да си я представяме като един конспект, един указател, в който имаме ден, месец, година, събитие, участници в него. Не, образователната стратегия има няколко рубрики, в случай че по този начин мога да се изразя. Първото е малко показване на образователната стратегия - какъв интервал от време, каква историческа ера се учи. След това е разказано образователното наличие по тематики и като предстоящи резултати от образованието на учениците в края на класа, изведени са новите понятия за това образователно наличие, обещано е целесъобразно процентно систематизиране на образователното време за нови познания, за преговор, резюме. В нашите образователни стратегии, по нашия образователен предмет, имаме графа действия в извънкласната стая, които могат да надграждат това. Това са ролеви игри, планови действия, визити на паметни места, на музеи, на музейни сбирки. Имаме също по този начин и оферти за междупредметни връзки, които е потребно и допустимо да се осъществят ", изясни Николова.



Заключението:

Твърдението, че е оповестен план за нова образователна стратегия за шестокласниците по история, посредством която ще бъдат извадени от учебниците основни събития, понятия и персони, не дава отговор на истината. Някои от изброените в обявата се учат в шести клас, други в седми, като последните промени в прогамите по история са направени през 2017 година.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР