Публикация в българския сайт Поглед.инфо“ от 6 август твърди, че

...
Публикация в българския сайт Поглед.инфо“ от 6 август твърди, че
Коментари Харесай

ФЕЙК! Руската икономика била 5-а в света? Ами 71-а е...

Публикация в българския уебсайт „ Поглед.инфо “ от 6 август твърди, че съветската стопанска система към този момент е петата най-голяма в света, откакто е изпреварила немската. Материалът се базира на данни на Световната банка, а като източник е посочен съветският конгрес aftershock.news, в който консуматори разгласяват отзиви и мнения по разнообразни тематики под псевдоним.

Според брояча на уеб страницата „ Поглед.инфо “ обявата е прочетена над 260 хиляди пъти, а инспекция с инструмента CrowdTangle демонстрира, че тя е споделена в групи и страници във Facebook с обща публика от над половин милион консуматори. Текстът е препечатан и представен и в други онлайн издания.

С тематиката се заема платформата за инспекция на обстоятелства.

Проверката на Factcheck.bg сподели, че Русия фактически е на пета позиция в света, само че единствено по един от множеството стопански индикатори в статистиката на Световната банка. Става дума за „ Брутният вътрешен продукт по паритет на покупателната дарба “ – индикатор за сравняване на брутния вътрешен артикул посредством поправяне на равнищата му по отношение на разликите в цените в обособените страни. Това е само един от над 10 разнообразни индикатора за отчитане на брутния вътрешен артикул на страната (БВП).

Критерият, по който най-често се мери размерът на националните стопански системи на обособените страни, е Брутният вътрешен продукт изчислен по настоящи пазарни цени. Той отразява общата стойност на стоките и услугите, създадени в дадена страна за избран интервал от време. За да може да бъде направено съпоставяне, данните за всяка обособена страна се пресмятат в една и съща валута, като за тази цел нормално се употребява щатският $ по пазарния му курс за съответния интервал. По този индикатор, прочут още като „ номинален Брутният вътрешен продукт “ или „ Брутният вътрешен продукт по настоящи цени “, руската стопанска система заема осмо място в света през 2022 година

Когато задачата е да се наблюдава по какъв начин се показват стопанските системи във времето обаче, номиналният Брутният вътрешен продукт не е най-надеждният знак. Неговото придвижване отразява както измененията в размера на стоките и услугитеq създадени от дадена стопанска система, по този начин и промените в цените, т.е. инфлацията. Затова потреблението единствено на номиналния Брутният вътрешен продукт като мярка за растежа или свиването на стопанската система може да докара до подвеждащи резултати.

За да избегнат това, интернационалните финансови институции мерят също " действителния Брутният вътрешен продукт "  – индикатор, при който е отстранен резултатът на инфлацията. За тази цел създадената от стопанската система стойност за избрани интервали, които би трябвало да бъдат съпоставени, се пресмята в „ непрекъснати цени “, като нормално се употребяват цените през избрана базисна година малко по-назад във времето.

Изменението в действителния Брутният вътрешен продукт е главната мярка, която икономистите употребяват с цел да проследят по какъв начин се развива дадена стопанска система. Това обясниха за Factcheck.bg от представителството на Световната банка в България. Когато икономистите приказват за напредък или стесняване на стопанската система, те имат поради точно промените в този индикатор. Русия заема 12-то място в света по действителен Брутният вътрешен продукт през 2022 година и е единствената страна измежду първите дванайсет, чиято стопанска система през този интервал се е свила.

(Очевидно е, че Индия, Бразилия или Южна Корея са преди нея.)

Поради разликите по мярка сред страните общият Брутният вътрешен продукт самичък по себе си не дава задоволително точна визия за тяхното икономическо развиване. Международните статистики нормално мерят и БВП на глава от населението – индикатор, който може да даде информация за стандарта на живот на хората, които живеят в дадена страна. Той обаче също има своите ограничавания, тъй като демонстрира усреднена стойност, която не отразява степента на неравноправие в обществото – има страни, които се показват добре по този индикатор, само че в реалност огромна част от техния Брутният вътрешен продукт е в ръцете на относително дребен стопански хайлайф.

На високи позиции в класацията по този аршин се оказват и страни с малко население, които обаче оферират примамливи данъчни условия и заради това в тях официално са регистрирани огромен брой бизнеси, измежду които и огромни интернационалните компании. Такъв е казусът с някои английски отвъдморски територии като Бермудските или Каймановите острови, само че също и с европейски страни като Ирландия или Люксембург, които имат подвеждащо високи позиции в класацията по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

През 2022 година Русия заема 71-во място в света по този индикатор, което я подрежда две позиции по-ниско от България. Въпреки че номиналният Брутният вътрешен продукт на страната на глава от популацията през 2022 година е повишен, действителната му стойност спада. Според съветския вестник „ Комерсант “ през предходната година представянето на Русия по този индикатор е отбелязало най-големия си спад от спешната 2009 година насам. Когато Брутният вътрешен продукт на глава от популацията бъде преизчислен съгласно покупателната дарба в съответните страни, Русия се нарежда на 56-та позиция – все по този начин надалеч от челните места в международната ранглиста.

Въпреки че Брутният вътрешен продукт в щатски долари дава опция страните да бъдат съпоставени по относителния си принос към световната стопанска система, той не отразява количеството артикули, съответстващо на тази стойност на вътрешния пазар в съответната страна. Затова икономическите статистики вкарват по този начин наречения  " интернационален $ "  – посредством преизчисляване на Брутният вътрешен продукт в тази единица се цели да се отстрани резултатът от разликите в цените в обособените страни.

За да илюстрира метода, по който се пресмятат икономическите индикатори по паритет на покупателната дарба (ППС), Международният валутен фонд (МВФ) дава следния образец: представете си, че един хамбургер се продава за 2 паунда в Лондон и за 4 $ в Ню Йорк. Това би означавало, че обменният ППС курс сред двете валути е 1 паунд към 2 $. Подобена система за съпоставяне се употребява при изчисляването на по този начин наречения „ Биг Мак показател “, който се публикува от списание „ Икономист “ и съпоставя стопанските системи на страните съгласно цената, на която се продава в тях известният сандвич на Макдоналдс.

Според МВФ едно от преимуществата на Брутният вътрешен продукт по паритет на покупателната дарба по отношение на изчисляването му по настоящи цени е, че този индикатор е релативно постоянен във времето. Статистиката на Световната банка фактически демонстрира, че Русия не е трансформирала позицията си в международната ранглиста по Брутният вътрешен продукт ППС през миналата година. Тя е била пета в тази ранглиста още през 2021 година и още тогава е била пред Германия, само че това не е било обществено изтъквано като изключително достижение. Класацията точно по този единствен индикатор стана обект на интерес едвам в този момент, когато Русия поставя старания да показва, че стопанската система й не се огъва под ударите на интернационалните наказания, наложени вследствие на пълномащабното нахлуване над Украйна.
 МВФ отбелязва, че по-чувствителното разминаване сред номинален Брутният вътрешен продукт и Брутният вътрешен продукт по паритет на покупателната дарба е особено за разрастващите се пазари, където трудът нормално е по-евтин, а надлежно и приходите на хората и стандартът на живот са по-ниски. Затова страни като Китай и Индия се класират по-високо по този индикатор.
Брутният вътрешен продукт ППС също може да се пресмята по настоящи или по непрекъснати цени. В класацията по непрекъснати цени, която отстрани резултата на инфлацията, Русия към момента е на шесто място след Германия и не я е изпреварвала.

След нападението над Украйна през февруари 2022 година против Русия бяха наложени невиждано тежки стопански наказания. В резултат страната блокира обществения достъп до статистическите данни за развиването на стопанската система си. Режимът в Кремъл има цялостен надзор върху икономическите статистики за страната, въз основата на които се пресмятат индикаторите на интернационалните институции.

Много интернационалните анализатори бяха сюрпризирани от ненадейно ниския %, с който се е свила стопанската система на страната за предходната година – едвам 2.1%. Според Кремъл това е доказателство че глобите нямат упования резултат и стопанската система на страната остава издръжлива. Много анализатори обаче акцентират, че тези изказвания почиват на данни, на които не може да се има доверие.
Проверено:
Твърдението, че Русия се е изкачила до позицията на пета най-голяма стопанска система в света, е подвеждащо. Страната е на пето място единствено по един от голям брой стопански индикатори в статистиката на Световната банка – БВП по паритет на покупателната дарба.

Русия е била на същата позиция по този индикатор и през 2021 година, само че тогава този факт не е бил изтъкван като незабравим триумф. През предходната година действителният Брутният вътрешен продукт на Русия бележи спад с 2.1%.

Изчисленията за представянето на съветската стопанска система се базират на статистика, следена от Кремъл, заради което съществуват подозрения по отношение на тяхната меродавност.

Консултант по тематиката: Евгений Кънев, макроикономист, лекар по икономика
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР