Публичното дружество "Свинекомплекс Николово" АД, което бе сред първите по-големи

...
Публичното дружество "Свинекомплекс Николово" АД, което бе сред първите по-големи
Коментари Харесай

Засегнатият от африканската чума Свинекомплекс Николово има нов собственик

Публичното сдружение "Свинекомплекс Николово " АД, което бе измежду първите по-големи производители от сектора, което пострада от африканската чума по свинете, към този момент има нов мажоритарен притежател, оповестиха от компанията.

Софийският производител на фуражи "Вианд " ЕАД е купил още 1 133 243 акции от капитала на "Свинекомплекс Николово ". Така дяловото му присъединяване е повишено до 3 416 204 броя, представляващи 97.60% от книжата с право на глас. Продавач е "Вестпарк файненшъл груп ", който се е освободил същия пакет акции, и към този момент няма акции в капитала на "Свинекомплекс Николово ". Сделките са регистирани в "Централен депозитар " на 9 август.

В средата на юли софийският производител на фуражи купи над 65% от свинекомплекса, като е платил по 0.93 лева на акция на продавачите "Пимаро България " и "Хайбрид ", което му е коствало над 2 млн. лв.. Сделката е осъществена без значение от това че в това време във фермата край Русе беше открита африканска чума по свинете, което наложи пък животните да бъдат унищожени. При изкупуването на подобен дял компанията беше задължена по закон в период от 14 дни да направи търгово предложение за изкупуване и на останалите акции. Офертата е показана пред съвета на шефовете на "Свинекомплекс Николово " на 19 юли, тъкмо когато лабораторните проби потвърдиха съществуване на заболяването във фермата. Документите по търговото предложение към момента не са утвърдени от Комисията за финансов контрол. От тях излиза наяве, че макар случилото се "Вианд " възнамерява да възвърне и разшири бизнеса в село Николово.

Търговото предложение визира притежателите на 34.78% от акциите на сдружението, само че в този пакет общо 32.38% от книжата са владеене на "Вестпарк файненшъл груп ", компанията, която е продала акциите си на 9 август. Свинекомплексът от доста години е обществено сдружение, само че на борсата се търгува дребна част от капитала, покупко-продажбите пък са епизодични - последната е от юни 2016 година при цена от 3.3 лева за акция.

"Вианд " предлага да изкупи останалите акции по 0.93 лева, колкото компанията е платила при покупката на мажоритарния пакет. По закон предлаганата цена не може да е по-ниска от приблизително претеглената пазарна цена за последните шест месеца, само че през този интервал не е имало сделки с тези акции.

След окрупняването на пакета до 97.60%, в този момент обект на търговото предложение са останалите 1.217 млн. броя, или 2.4% от капитала, за които новият притежател би трябвало да заплати към 1.13 млн. лв..

Освен африканската чума по животните, "Свинекомплекс Николово " претърпява сложен интервал за своя бизнес. За първото тримесечие приходите от продажби са намалели с 10% до 901 хиляди лева, а компанията е на загуба от 449 хиляди лв.. Причината за това са по-ниските цени на продукцията и повишаването на фуражите, излиза наяве от доклада за активността.

От "Вианд " имат огромни проекти за идващите три години, които включват възобновяване на производството и увеличение броя на животните за угояване. Финансирането на тази активност ще се прави с парични средства от облагата от активността, а заемни средства ще се употребяват при нужда.

"Свинекомплекс Николово " е измежду топ 20 на свинефермите в страната и е измежду дребното компании от хранително-вкусовия бранш, чиито акции се търгуват на фондовата борса. Дружеството е листнато на Неофициалния сегмент на "Българска фондова борса " (БФБ), където са преместени излъчванията на слаболиквидните компании. Старите притежатели демонстрираха креативност във финансирането на активността на компанията, като използваха един нов финансов инструмент у нас - издаване на варанти.
Предвид положителните финансови резултати, "Вианд " може да си разреши една такава облага. Още повече, че тя може да му носи затваряне на индустриалния цикъл. В края на предходната година "Вианд " има доходи от 82.8 млн. лева при 72.8 млн. лева година по-рано, а облага от активността е 1.7 млн. лв.. От компанията означават, че ще се стремят за по-пълно натоварване на фуражните мощности, което стимулира и други покупки на бизнеси, включително в Румъния.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР