Публично разжалване На 25 юни китайската държавна телевизия CCTV показа последната

...
Публично разжалване
На 25 юни китайската държавна телевизия CCTV показа последната
Коментари Харесай

Мистериозно изчезващи политици: Какво става в Китай?

Публично разжалване

На 25 юни китайската държавна телевизия CCTV сподели последната обществена изява на Цин Ган. Около месец по-късно той бе сменен от предшественика си във външното министерство Ван И. Засега Цин се намира отвън публичното полезрение.

А на 29 август тази година някогашният министър на защитата Ли Шанфу произнесе последната си тирада като представител на държавното управление - на конгрес за съдействието сред Китай и Африка. След това той също изчезна от сцената, напомня немското издание.

Миналата седмица на съвещание на Постоянния комитет на Националния национален конгрес и Ли, и Цин бяха освободени и от още по-висшите постове, които заемаха - на държавни съветници. При това и други двама министри бяха заменени - тези на финансите и на науката и технологиите.

Какви са аргументите за рокадите

Професорът от Университета във Вюрцбург Бьорн Алперман разяснява пред АРД, че това е неповторимо събитие. Той от години изследва съответно китайската политическа система и следи от близко протичащото се в елита на ККП. " Все още не можем да предвидим дали това фактически е краят на редицата или ще последват още министри ", разяснява той.

Изчезването на министрите на външните работи и на защитата е изключително озадачаващо и за обществения облик на държавния и партиен водач Си, показва АРД. " Това не бяха просто какви да са хора, а доста централни поддръжници на Си Дзинпин в основни ведомства, които в действителност преди малко бяха встъпили в служба - надлежно през януари и март ", напомня Алперман.

Според експерта по китайска политика обстановката може да се пояснява по два разнообразни метода за Си: " От една страна - като симптом на силата му, че той няма да разреши на нищо и никого да го спре по неговия път, даже и на довереници, от които външно наподобява, че зависи. От друга страна, обаче, това може да се пояснява и като симптом на уязвимост, че се е провалил грубо при подбора си на фрагменти. "

Нийл Томас от Института за политики " Азиатско общество " във Вашингтон споделя сходно мнение: Това е неуместна политическа обстановка за Си. Въпреки това експертът счита, че случилото се не е нещо, което би могло да заплаши фундаменталните властови позиции на китайския водач.

" Той е работил и е посочил на останалите на управителни позиции, че цени доста лоялността и ще санкционира хора, даже и в случай че са били определени от него ", показва Томас, представен от АРД. " Това подсказва и на други хора, че е доста значимо да бъдат на негова страна, с цел да не си навлекат неприятности. "

Къде се намират Ли и Цин?

В Китай непрекъснато изчезват обществени персони. След това те постоянно биват упрекнати публично в корупция. Съществуват доста спекулации за това къде могат да се намират сега Цин и Ли.

В случая на Цин, с изключение на всичко останало, изявления на американски медии също затвърждават догатката за негова извънбрачна връзка, от която се е родило дете по времето, в което е бил дипломат в Съединените щати. Американският Уолстрийт джърнъл заяви, че тече вътрешнопартийно следствие за това по какъв начин случилото се може да е заплашило националната сигурност.

Твърди се, че при Ли става въпрос за корупция. Нийл Томас от Института за политики " Азиатско общество " във Вашингтон споделя: " Смята се, че Ли Шанфу е забъркан в важен корупционен скандал, обвързван с доставките на нуклеарни ракети за Народната освободителна войска. Това, несъмнено, мощно би разгневило Си, който в действителност се опита да понижи корупцията в армията и се концентрира върху подобряването на способността на Китай за нуклеарно въздържане. "

Трудно е за външни лица да проследят какво тъкмо се случва в ръководещия хайлайф на ККП, написа АРД. При изкачването към властта на държавния и партиен водач Си през последните години Китай от ден на ден се трансформира в черна кутия, разяснява медията. Си усили контрола си и е най-силният държавен и партиен водач след създателя на Народната република Мао Дзедун.

Остава открит въпросът какво ще се случи с Цин и Ли. " Вероятно за тях няма да се чуе нищо в продължение на няколко месеца, до момента в който в някакъв миг не бъде обявено, че те са били изключени от партията и са били предадени на правосъдните управляващи за наказателно гонене ", изрича съмнение специалистът по Китай Бьорн Алперман.

 

Материалът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР