Публичната администрация може да забрани на служителите си да носят

...
Публичната администрация може да забрани на служителите си да носят
Коментари Харесай

Съдът на ЕС разреши на администрациите да създадат „неутрална среда“

Публичната администрация може да забрани на чиновниците си да носят очевидно каквито и да е знаци, разкриващи метафизичен или религиозни убеждения, с цел да се сътвори " неутрална административна среда ". Това стана ясно след решение на Съда на Европейския съюз. Новината идва, откакто съдът по трудови разногласия в Белгия забрани на жена да носи ислямска кърпа в офиса, в който работи.

 
Вътрешно предписание на локален орган на властта, което не разрешава по общ и разхвърлян метод забележимото носене на работното място на какъвто и да е знак, разкриващ по-специално метафизичен или религиозни убеждения, може да бъде целесъобразно от желанието на органа на властта да сътвори изцяло неутрална административна среда, като се има поради подтекстът, в който служителят работи.
Коен Ленаертс, ръководител на EUCJ

Ленаертс акцентира, че всяка страна членка има право да дефинира по какъв начин да изглежда тази неутрална среда. Докато в предходни решения на висшия съд се определяше, че сходни забрани нарушават религиозните свободи, този път от институцията подчертаха нуждата от " равното отнасяне на всички в региона на заетостта и специалностите ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР