Психиатър трябва да коментира намеренията на ПП-ДБ да вземат втория

...
Психиатър трябва да коментира намеренията на ПП-ДБ да вземат втория
Коментари Харесай

Проф. Киров: Кирил Петков може да заведе и Бойко Борисов да вземе втория мандат от Радев

Психиатър би трябвало да разяснява желанията на ПП-ДБ да вземат втория изследователски мандат и да го дадат на ГЕРБ и Мария Габриел. Как си го представяте това, след всичките обиди, които се изрекоха и към Габриел. Това е гротеска, психиатри би трябвало да разясняват тези планове. Това съобщи в студиото на Нова ТВ конституционалистът проф. Пламен Киров.

Той посочи, че би трябвало парламентарната група на ПП-ДБ да уточни лице, на което президентът да връчи личен мандат за сформиране на държавно управление. Възможно е Кирил Петков да заведе и Бойко Борисов да вземе мандата от Радев. Това е реалистично и допустимо. Третият мандат се връчва не на разположение, а на парламентарна група, добави Киров.

Той разяснява и изненадите, които ни дебнат съгласно 6-та корекция на Конституцията. Тя планува президентът да може да уточни за длъжностен министър председател, лица, които са посочени от закона. Има алтернатива тези хора да откажат. Така да вземем за пример шефа на Българска народна банка и шефът на Сметната палата са в този лист, само че в законите за Българска народна банка или Сметната палата няма текст, който ги задължава да одобряват поста министър председател. Хипотетично има и опция всички посочени на избрани длъжности лица да откажат, само че мисля, че тази догадка няма да се случи, тъй като има виновни хора. Те няма да тръгнат да основат конституционна рецесия, тъй като законът е посредствен. Конституцията трябваше да планува всички варианти, добави Киров. Той посочи, че министрите се показват от служебния министър председател, а президентът ги утвърждава и издава за назначението им Указ. Но Радев може да не се съгласи с всички имена. Тогава се предлага ново лице и двете страни би трябвало да реализират единодушие, подчертава конституционалистът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР