Психеделични рисунки са открити дълбоко в пещерите на карибски остров.

...
Психеделични рисунки са открити дълбоко в пещерите на карибски остров.
Коментари Харесай

Психеделични рисунки на необитаем карибски остров

Психеделични рисунки са открити надълбоко в пещерите на карибски остров. Археолозите са на мнение, че са се натъкнали на живопис на индианци, населявали района преди завоюването му от испанците.

Повече от пет века откакто испанските завоеватели за първи път стъпили на островите в Карибско море, учените са разкрили и изучили незнайни до момента мостри на изкуство, основани от в миналото живяла там цивилизация.

Откритието е на интернационален екип учени, състоящ се от археолози от Лестърския университет, Британския музей, Кеймбриджкия университет и техни сътрудници от Пуерто Рико. До момента на завоеванието на островите Хаити, Пуерто Рико, Куба и Бахамските острови от испанците тази територия е била населявана от народността таино (исп. Taíno).

Карибският район, съгласно някои оценки, е бил населяван от повече от милион представители на тази националност. Но няколко десетилетия след откриването на Америка политическата организация и публичния строй на таино са били разрушени.

 Journal of Archaeological Science Journal of Archaeological Science

Болести, иго, изтезания, войни и апетит са станали причина за гибелта на 80–90% от представителите на тази просвета.

Днес тази цивилизация се счита за изчезнала, без значение че някои живеещи в района хора са съхранили до наши дни някои физически признаци и детайли на културата таино.

Сега английските и пуерториканските откриватели са съумели да се допрян до самото сърце на изгубената просвета, откривайки най-голямата в света съкровищница на нейното изобразително изкуство, останала недокосната в продължение на епохи на дребния остров Мона. Този съвсем ненаселен остров е ситуиран сред островите Хаити и Пуерто Рико в Карибско море и се явява притежание на Съединените Щати. Площта му е общо 60 кв. километра.

В публикация, оповестена в научното издание Journal of Archaeological Science, учените описват за хиляди незнайни до момента рисунки, открити в 70 труднодостъпни пещери на остров Мона. Изучаването на античните ръкописи е траяло три години – от 2013 до 2016 година По думите на учените повече от 100 пещери занапред следва да бъдат изследвани и се чакат нови открития.

С радиовъглероден разбор откривателите са съумели да оценят възрастта на пещерните рисунки – оказало се, че те са били основани през XIV–XV век. „ Този интервал подхожда на епохата на късно развиване на керамиката на културата таино в Пуерто Рико и Испаньола от двете страни на пролива Мона “, споделят учените в своята публикация.

Много от рисунките впечатлили учените с извънредно разнообразие от форми и сюжети, след тях постоянно се срещат изображения на хора и животни, преплетени с разнообразни нереални геометрични фигури. Използвайки модерни способи за проучване, учените са открили състава на боята, с която са нанасяни изображенията.

Те са били направени от екскременти на прилепи, които в продължение на дълго време са абсорбирали жълти, кафяви и червени минерали с естествен генезис от таваните на пещерите.

Понякога в боята е добавяна смола, а някои рисунки са нанесени с въглен, открили учените. Но множеството от скалните рисунки са нанасяни просто с длани и пръсти по повърхността на стените.

По този метод по стените се отсрочва тънка (с дебелина 2-3 мм) плака от кристали калцит, наричана лунно мляко. Такава техника е употребена в голям брой пещери в Южна Европа, където по-рано са откривани палеолитни рисунки.

Техниката се оказала елементарна и ефикасна, отчитайки, че направените с нея рисунки са се съхранили в непроменяемо положение повече от 500 години. Пещерните рисунки на остров Мона са не просто най-големият пример на изкуството на културата таино в света. Находките описват доста за смисъла на този изолиран остров в цялата просвета на района в доколумбови времена.

Става дума за това, че пещерите са заемали централно място във вярванията на тези индианци. Таино са считали, че първите хора са излезли от пещерите, също така съгласно вярванията им там са се родили Слънцето и Луната.

Пещерите постоянно са употребявани от индианците като места за погребения, където хората могат да поддържат връзка с духовете на предците и боговете.

„ За милиони хора от локалните народности, живели в Карибския район преди нашествието на европейците, пещерите са били портали в областта на духовното, по тази причина тези находки съставляват същността на техните вярвания и културна еднаквост “, счита Джаго Купър, археолог от Британския музей.

 Journal of Archaeological Science Journal of Archaeological Science

Учените считат, че фигурите и формите, постоянно преливащи се едно в друго, приказват за използването на халюциногенни субстанции. Един от испанските пътешественици е описал при започване на XVI век церемонии на таино, в които участниците са изпадали в транс след използването на семената на избрани растения. По време на такива ритуали шаманите се опитвали да поддържат връзка с духовете на предците и боговете.

„ За коренното население пещерите са представлявали духовно пространство, значи тези рисунки са модели на техните религиозни убеждения. Те са яли плодовете на кохоба (Anadenanthera peregrina), които са предизвиквали халюцинации, и са правили ритуали “, изяснява доктор Джаго Купър.

Повечето от рисунките са ситуирани в доста тесни коридори надълбоко в пещерите и на откривателите се налагало безусловно лазешком да учат всички труднодостъпни места.

„ В тъмнината вашите чувства се трансформират изцяло. Вие се намирате отвън зоната на комфорт – изпитвате заветен смут или просто душевно неспокойствие. Така евентуално са се чувствали художниците “, отбелязва откривателят.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР