Прозорец се счупи на пътнически самолет Боинг 737-9 MAX на

...
Прозорец се счупи на пътнически самолет Боинг 737-9 MAX на
Коментари Харесай

Боинг 373 МАХ кацна аварийно, след като прозорец и част от страничната стена се откъснаха

Прозорец се счупи на пътнически аероплан Боинг 737-9 MAX на Alaska Airlines, летящ от Портланд, Орегон до Онтарио, Калифорния, причинявайки загуба на налягане в кабината и принуждавайки водача да направи спешно кацане назад на интернационалното летище в Портланд в петък вечерта.

На борда на самолета са пътували 174 души и шестима членове на екипажа, предава Ройтерс.

Публикации в обществените мрежи демонстрират по какъв начин прозорец и част от страничната стена на самолета липсват.

Пътниците на борда на самолета описват, че са чули мощен гърмеж и са видели дупка в стената на самолета, където прозорецът е бил издухан на височина от 16 000 фута. Съобщава се, че дете, седящо покрай прозореца, е било издърпано от засмукването и ризата му е била раздрана. Някои пасажери изгубиха и телефоните си, които бяха изсмукани от самолета, съобщи KPTV.

Самолетът Боинг 737-9 MAX е бил сертифициран от Федералната авиационна работа (FAA) през ноември 2023 година, единствено два месеца преди полета, съгласно записите на FAA, налични онлайн.

Национален съвет по сигурност на превоза на Съединени американски щати разгласи, че проверява случая с полета.

Боинг 737 Max е един от най-популярните модели самолети в света, само че придружен от поредност проблеми с сигурността и несъгласия. През 2018 и 2019 година две съдбовни произшествия с 737 Max убиха общо 346 души в Индонезия и Етиопия. Катастрофите бяха свързани с дефектна система, наречена MCAS, която избута носа на самолета надолу без надзор на водачите.

737 Max беше неразрешен в международен мащаб за 20 месеца, най-дългото прекъсване в историята на авиацията, а американският производител " Боинг " беше изправен пред следствия и правосъдни каузи.

През 2021 година " Боинг " се съгласи да заплати 2,5 милиарда $ за споразумяване на наказателни обвинявания, че е укрил значима информация за MCAS от регулаторите и обществеността. Компанията направи промени в MCAS и други системи, и 737 Max получи позволение да лети още веднъж в края на 2020 година Инцидентът на полет 1282 на Аляска повдига нови въпроси по отношение на сигурността и надеждността на 737 Max.

Автор: dir.bg

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР